Kiderült, mekkora a felcsúti polgármester vagyona

03
2014.06.19. 11:28

Közzétette vagyonnyilatkozatát Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere.

Eszerint Mészárosnak 2014-ben:

  • Van egy Audi A5-öse, korábban egy Mercedese volt.
  • Takarékbetétben 400 millió forintja van, 2013-ban még csak 200 milliója volt. 2012-ben ugyanitt még csak 20 milliót tartott, 2011-ben egymilliót.
  • Készpénzben 20 millió forintja van. 2012-ben még 30 milliója volt így, 2011-ben 20 milliót tüntetett fel.
  • 1,7 millió forintot fizet havonta a Mészáros és Mészáros Kft., ezenkívül eseti, időszakos jelleggel is kap pénzt a cégtől. 2013-ban csaknem 350 milliós osztalékot vett ki, 2014-ben 943 milliót.

A lenti grafikonon követhetjük Mészáros vagyonának gyarapodását. A narancssárga és a sárga sáv a betét- és készpénzállományát követi, míg a piros oszlopok a Mészáros és Mészáros Kft.-ből származó bruttó osztalékjövedelmét mutatják az adott évben. Ebből az osztalékjövedelemből durván tizenhat százalékot leadózhat a felcsúti polgármester, ám vannak további bevételei is, amit a grafikonon nem tüntettünk fel: az cég ügyvezetői és a polgármesteri fizetése, valamint földjei hasznosításából is lehetnek bevételei.

 
 

A Mészáros és Mészáros Kft.-n kívül még két cégben érdekelt a vagyonnyilatkozat szerint: az R-Kord Kft.-ben és a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-ben. A céges adatbázisok szerint viszont úgy tűnik, valami kimaradt: már akkor fel kellett volna tüntetnie a Mészáros Autó Javító Kft.-t, aminek egyszemélyes tulajdonosa annak 2011-es alapítása óta (igaz, ez a cég a jelek szerint nem végez érdemi tevékenységet, tavaly másfél milliós értékesítése volt, ami Mészáros többi cégéhez képest elhanyagolható).  Idén február óta tulajdonos lett az Aranykorona Zrt.-ben is.

Az árbevételük így alakult az utóbbi években:

 

A felcsúti polgármester 40 különböző földterületet tüntetett fel, részben Felcsúton, részben Alcsútdobozon és Bicskén, de van birtoka Tihanyban és Vértesacsán is. A tihanyi feltehetőleg új szerzemény, a 2014-es nyilatkozatban tűnik fel először.

Komolyabb kavarodás van Mészáros autóival. 2011-es vagyonnyilatkozatában még nem szerepel a későbbi dokumentumokban szerepeltetett Audi A5-ös, amit 2008-ban vásárolt. Viszont 2011-ben még egy másik 2008-ban vásárolt autót tüntetett fel, egy Mercedes ML 320-ast. A magyarázat lehet kézenfekvő: talán 2011-ben még azt hitte a három évvel korában vásárolt Audijáról, hogy egy Merci.

Mészáros ezzel a szöveggel tette közzé vagyonnyilatkozatát:

Bár sem a sajtó, sem a sajtóhoz áttételesen köthető magánszemélyek nem tudtak a puszta kíváncsiságtól és vélt, vagy valós tényeken alapuló, negatív következtetésre okot adó hírek megjelentetésén túl valós célt megjelölni, saját elhatározásomból úgy döntöttem, hogy településünk honlapján közzéteszem polgármesterségem időszakában benyújtott vagyonnyilatkozataimat.

Teszem ezt annak ellenére, hogy a közelmúltban megjelent cikkek mindegyike a nyilvánosan hozzáférhető gazdálkodási adatok, a szintén nyilvános hirdetmények és ingatlan-nyilvántartási adatok alapján már teljes körben körbehatárolták azokat az adatokat, melyet egy polgármester a vagyonnyilatkozatában feltüntethet.

88.gif
Fotó: szarvas

Mészáros Lőrinc néhány hónapjaemlékezetesen beszélt arról a Heti Válasznak, hogy mesés ütemű gazdagodásában bizonyára szerepet játszott „a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye”. És valóban, Mészáros látványosan jövedelmezően üzletel az állammal: családtagjai a legjobb trafikkoncessziókat nyerték el (minden Auchanban az ő trafikjaik üzemelnek), nagy nyertesei voltak a megyei földpályázatoknak, a felcsúti polgármester cége pedig már Pesten is csatornázhat, és sorban nyeri a több tízmilliárdos koncessziókat. Így nem is meglepő, hogy a Mészáros és Mészáros Kft.-ből a legutóbb 1,3 milliárd forint osztalékot tudtak kivenni.

Vagyonát a Népszabadság Top 150 csúcsvagyon című kiadványa 6,9 milliárd forintra becsülte, a Napi.hu 100 leggazdagabb magyar pedig 7,7 milliárdot tippelt legutóbb. Vagyonnyilatkozatait csak hosszas huzavona után volt hajlandó nyilvánosságra hozni a felcsúti polgármester. Az Átlátszó.hu a hónap elején megszemlélhette azt a lezárt borítékot, amiben a most közzétett vagyonnyilatkozatok voltak.