Bevetették a nehéztüzérséget az RTL ellen

2014.06.23. 08:35 Módosítva: 2014.06.23. 15:05
1,6 milliárd forint tiszteletdíjat fizetett a vezetőségnek az RTL Klub – írta a Napi Gazdaság. Csakhogy csúnyán benézték: valójában 1,6 milliót, tehát 1598,3 millió forinttal kevesebb tiszteletdíjat fizettek ki, derül ki az RTL beszámolójából. És nem is a cégvezetőknek, hanem a Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak.

Frissítés – Hatalmasat, 1598,3 millió forintot tévedett a Napi Gazdaság. Valójában nem 1,6 milliárd forintot, hanem 1,68 milló forintot osztottak ki tiszteletdíjként, mint az a céges beszámolóból kiderül. Mert "1.680 e Ft" nem egyenlő 1,6 milliárddal, hanem ezerszer kevesebb.

Forrás: Magyar RTL Televízió Zrt. céges beszámoló
Forrás: Magyar RTL Televízió Zrt. céges beszámoló

Ráadásul ez az összeg a Zrt. igazgatóságára és felügyelőbizottságára, és nem a cég menedzsmentjére vonatkozik – derül ki a beszámoló alcíméből és szövegéből meglehetősen egyértelműen. 

A Napi Gazdaság szerint "nyomtatási hiba" történt; ez később a helyreigazították a helyreigazításban "technikai hibára".

Az 1,6 milliós igazgatósági tiszteletdíj felemlegetése azért is különös a napilaptól, mert tavaly a közmédia vezetői egyenként 4-5 milliós prémiumokat kaptak. Ráadásul közpénzből.

Ezt nézte be a Napi Gazdaság

Az RTL Klub tavaly összesen 1,6 milliárdos tiszteletdíjat fizetett a vezetőségének, a menedzsment így nagyságrendileg kedvezőbb helyzetben volt a csatorna 244 dolgozójánál, írta hibásan a zömmel kormányzati megrendelésekből élő Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonában lévő Napi Gazdaság.

A lap szerint a 14 érintett vezető átlagosan és fejenként bruttó 110 millió forinttal lehetett gazdagabb az elmúlt évben – írta hibásan a Napi Gazdaság. Ez azt jelentené, hogy tizenegyszer magasabb volt az átlag felsővezetői fizetés a dolgozóinál. A Napi Gazdaság a cégbírósági adatok alapján még azt is kiszámolta, hogy a dolgozók bruttó bére átlagosan 14 millió forint volt tavaly, vagyis havonta több mint egymillió forintos volt a munkatársak jövedelme.

Az RTL Klub cégbírósági adatai szerint kétmilliárd forinttal, 25,7 milliárdról 23,7 milliárdra csökkent a társaság bevétele 2013-ban az azt megelőző évhez képest, míg a személyi jellegű ráfordítások nőttek. A csatorna június elején foglalkozni kezdett a kormánynak kínos témákkal is, miután elfogadták a reklámadót.

A Miniszterelnökség később erre úgy reagált, az RTL Klub a beszámolóival bosszúhadjáratot indított azért, mert Magyarországon is adót kell fizetnie – bár az RTL a reklámadó ellen tiltakozott, nem az adófizetés ellen. A Miniszterelnökség elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormánytagok családtagjain, mint például a miniszterelnök édesapján akar bosszút állni a csatorna.

„A reklámpiac más szereplői is kifizetik a reklámadót, mégsem indítanak bosszúhadjáratot” – írták. Lázár János múlt héten interjút adott a Napi Gazdaságnak. A lapnak azt mondta, a csatorna egy „korrupt vállalkozás”, amely „gyarmatnak tekinti az országot”.