A pénznek se tesz jót a melegtörvény

2014.06.24. 08:06

Hat százalékkal csökkent az ugandai shilling árfolyama a dollárhoz képest, mióta februárban az országban elfogadták a homoszexualitást életfogytiglani börtönnel büntető törvényeket – írja a Quartz.

Az átlagon felüli csökkenést persze nem az magyarázza, hogy a piacok erkölcseinek ne felelne meg a döntés: Dánia, Svédország és Norvégia után pénteken az USA jelentette be, hogy beszünteti a nemzetközi segélyezést az afrikai ország irányába.

A segélyek a teljes ugandai GDP négy százalékát teszik ki, és a kormányzati bevételek harmada érkezik más országoktól, ezért a csökkenésüknek komoly hatása lehet az ország gazdaságára: a helyi kereskedők máris dollárhiánnyal küszködnek.

És bár az importált áru drágább lesz, ami megnehezíti majd a hétköznapi emberek életét, az ország gazdasági növekedése főleg nyersanyagok - olaj és fémek - kitermeléséből származik, és az ebből jövő bevételek helyi oligarcháknál kötnek ki, ezért a nyugati országok valójában nem sokat tehetnek, ha az emberi jogok megsértésére hivatkozva akarják szankcionálni Ugandát.