Lepaktált a Gazprom és az OMV

2014.06.24. 17:17

Aláírta az OMV és a Gazprom a Déli Áramlat osztrák szakaszának kiépítéséről szóló szerződést kedden Bécsben.

A szerződés értelmében, amelyet Gerhard Roiss, az OMV vezérigazgatója és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója írt alá, a Déli Áramlat Ausztrián áthaladó szakasza 2017-től szállítja az orosz gázt az alpesi országba. A megállapodás aláírására Vlagyimir Putyin orosz elnök egynapos bécsi látogatása alatt került sor.

Korábban az Európai Bizottság (EB) politikai okok miatt a Déli Áramlat kivitelezésének felfüggesztését kérte. Az EB véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat. Az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek.

Az OMV kitart a Déli Áramlat építése mellett. A cég vezérigazgatója úgy fogalmazott: Európa energiaellátását biztosító befektetésről van szó. Gerhard Roiss hangsúlyozta: a Déli Áramlat az európai jognak teljesen megfelel.

A Déli Áramlaton a tervek szerint 2015-től juttatják el az orosz gázt az európai országokba, így Magyarországra is. A vezetékrendszer a Fekete-tenger alatt, majd Bulgáriában, Szerbiában és Magyarországon keresztül kiépített, Ausztriában végződő szakaszokból áll majd.