Bankok, RTL: Varga lecsapott

2014.06.25. 14:21 Módosítva: 2014.06.25. 15:22

Két ügyről, a devizahiteles-mentőcsomagról és az RTL Klub reklámadóval kapcsolatos magatartásáról beszélt szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga az RTL-re küldi a NAV-ot

Varga Mihály elmondta, hogy szerinte  gyanús, hogy az RTL Klub fiktív tranzakciókkal (pontosabban veszteségelhatárolásokkal) próbál meg kibújni a reklámadó fizetése alól. Ezért a nemzetgazdasági miniszter közölte, utasítja a NAV-ot, hogy vizsgálja felül az RTL gazdálkodását.

A miniszter szerint a reklámadóról szóló törvény hatályba léptetése után derült ki, hogy „van olyan szereplő, amelyik ki akar bújni az igazságos, kölcsönös közteherviselés alól”. Arról is beszélt, hogy a „kormány elutasítja a nyomásgyakorlást”, amivel az RTL híradójának utóbbi időben érezhető, kritikusabb hangvételére utalhatott.

Állunk elébe. A NAV-nak egyébkent nálunk már nagyon régen saját irodája van, olyan sokat és olyan gyakran vannak itt

- kommentálta az Indexnek a hírt Kolosy Péter, az RTL Klub programigazgatója.

Mi fáj az RTL-nek?

Az, hogy a reklámadót tulajdonképpen az RTL-re szabták, hiszen a 15 milliárdos értékhatárral a TV2 vagy a Sanoma már pont nem esik bele a legmagasabb, 40 százalékos sávba. "Álláspontunk szerint ezen adó célja nem más, mint durva kísérlet arra, hogy a kormány ellehetetlenítse az ország legnagyobb médiumát, amely az elmúlt 17 évben bizonyította a pártoktól és így a kormánytól való függetlenségét. A törvényjavaslat szerint a médiaadót ugyanis a parlament elé ismét olyan formában terjesztik, hogy annak túlnyomó része – körülbelül 50 százaléka – az RTL Magyarországot terhelje" - reagált már korábban is az RTL a reklámadó tervezetére.

Közben az is kiderült az RTL adóvevállásából, hogy 2012-ben 23,7 milliárd forintnyi negatív adóalapjuk keletkezett, így még az is előfordulhat, hogy mégsem kell reklámadót fizetniük 2014-ben. Az RTL egyébként már korábban is jogi lépéseket is fontolgatott, amiért úgy tüntetik fel a cégüket, mintha nem venné ki a részét a közteherviselésből, holott 2013-ban 8,9 milliárd forintot fizetett be az államkasszába adók, járulékok, műsorszolgáltatási díj és más jogcímeken, sosem társasági adóként.

„Törvényben rögzítjük álláspontunkat”

Varga a devizahiteles-mentőcsomagról elmondta:

  • Még a héten benyújtják a törvényjavaslatot, ami a devizahiteles-mentőcsomag első lépcsője lesz.
  • Ennek a fő célja, hogy ne kelljen több százezer állampolgárnak perelnie az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt.
  • Minden devizahitel-szerződésre kiterjed a kormány döntése.
  • Az árfolyamrés rendezése egyszerű és világos Varga szerint, egyszerűen átszámolják az árfolyamokat az MNB középárfolyamainak megfelelően.
  • Az egyoldalú kamatemelésekkel kapcsolatban lehetővé teszik a bankoknak a bírósági jogorvoslatot, de elég szűk határidővel: októberig túl kell lenni az egész procedúrában. Ezt is törvénybe foglalják majd.
  • A kormány szerint az elévülés élő szerződések esetén nem releváns, csak egy már lejárt jogviszony esetén; a Bankszövetség Varga szerint nem így gondolja. Amíg ez nem dől el, addig is a kormány „törvényben rögzíti álláspontját”.
  • A devizahiteles-mentőcsomag második lépcsője majd szeptemberben jön.
  • Erről a jegybankkal és a Bankszövetséggel is egyeztetni fognak.

Nagyjából hasonlóakat mondott Rogán Antal az Indexnek szerdán délelőtt.