MNB: Nem fogunk többet keresni

2014.06.26. 11:10

Csak az idei harmadik negyedév után fognak emelkedni az árak, addig, tehát még hónapokon keresztül inkább negatív lehet a fogyasztói árindex – jósolja a Magyar Nemzeti Bank a most közzétett inflációs jelentésében. Maga az infláció csak egyedi hatások miatt lesz negatív, de egyébként is cél alatti lenne.

A jegybank egyébként óvatosan optimista most, bár az előző, márciusi jelentéshez képest kevésbé jó dolgok történtek itthon és a világban. Ezeket az eltéréseket foglalja össze ez a táblázat:

Most pedig így látja a jövőt az MNB:

Főleg a világgazdaság felől érkező hatások miatt vár a korábbinál gyengébb inflációt a jegybank, ami szerintük csak év végére bukik vissza nullára. A prezentáción az MNB főosztályvezetője hozzátette, hogy az olajár iraki helyzetnek köszönhető emelkedése már az inflációs jelentés elkészülte után történt. De hosszú távon a kínai növekedés lassulása miatt csökkenni fognak a nyersanyagárak.

Az itthoni folyamatokkal kapcsolatban alapvetően optimisták az MNB elemzői: a beruházások további élénkülését, a hitelfeltételek javulását, a foglalkoztatottság bővülését várják.

Mi viszont nem fogunk többet keresni.

Éppen az alacsony infláció miatt a cégvezetők úgy érezhetik, hogy hiába megy jobban a szekér, nem kell béreket emelniük. Másrészt pedig ha szűkül is, de még mindig van kibocsátási rés (ez azt jelenti, hogy a cégek még mindig tudnának többet termelni a mostani eszközeikkel, ha lenne kereslet), ami szintén visszafogja a béreket.