Nagyon pörög a közmunka

2014.06.27. 09:43

Az idén a március–májusi időszakban 8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Tavasz végén nem igazán javult tovább a munkapiaci helyzet a megelőző hónapok dinamikus fejlődése után. A közmunkaprogramok hatása továbbra is erős – ismerteti a KSH adatait a Portfolio.hu.

A március-májusi 8 százalékos munkanélküliségi ráta jelentősen jobb, mint az egy évvel ezelőtti 10,5 százalék, illetve az egy negyedévvel ezelőtti 8,6 százaléknál is alacsonyabb. Az egy hónappal korábbi (vagyis február–áprilisi) adat 8,1 százalék volt, a 0,1 százalékpontos csökkenés bőven betudható a tavaszi szezonális emelkedésnek.

A tavaszi hónapokban átlagosan 4,105 millió foglalkoztatott volt Magyarországon. Ez jelentősen, mintegy 195 ezer fővel meghaladja az egy évvel korábbi szintet. Az elmúlt hónapok dinamikus munkapiaci javulását mutatja az alábbi ábra.

A javulás jelentős részét a téli közmunka programok okozták, vagyis nem piaci folyamatok eredménye. A 195 ezer fős foglalkoztatásnövekedésből mintegy 100-120 ezer főt magyarázhat az állami program. További észrevétel, hogy az áprilisi számok már nem mutatnak további javulást, inkább a megelőző időszak látványos javulásának a stabilizálódását jelzik. Igaz, egy hónap alapján ebből messzemenő következtetéseket még nem érdemes levonni.