Egy darabig megússzák a fattyú lovak

2014.06.30. 09:55

Az NGM egy soron kívüli átalakítással a tárca 2014. június 30-ról december 31-ig meghosszabbította a vendéglovagoltatásba bevont nullás, tehát bizonytalan származású lovak alkalmassági vizsgájának határidejét, írja a Napi.hu.

A módosítás kitolja az átmeneti türelmi időt az ismert származás igazolására 2019. december 31-ig, illetőleg a lovasterápia és fogyatékkal élőknek nyújtott szolgáltatásba bevont lovak esetében 2020. december 31-ig. A négyéves és ötéves minimum életkori előírás alapján a jogszabály-módosításának kihirdetésekor születendő lovak a 11 hónap vemhességi időt is figyelembe véve így még élvezhetik a mentességet.

 Ezt akarták

  • ovas szolgáltatást (lovagoltatás, fogathajtás, oktatás, lovasbemutató stb.) csak a megfelelő képesítéssellehet szervezni, például oktatói vagy edzői papír
  • a telephelyen van egylegalább 150 négyzetméteres karám és egy legalább 800 négyzetméteres, körbekerített, egyenletes talajú lovaspálya(szabad lótartás esetén ezer négyzetméter / ló területet írtak elő)
  • a lovardában van legalább egyöltöző és mosdó(lovasterápiás hely esetén akadálymentes)
  • a lovas szolgáltatóhelyenlegalább öt, legalább négyéves lovatkell tartani, amelyek alkalmasak a hirdetett feladatok ellátására
  • az alkalmasság azt is jelenti, hogya ló származása igazolt, tehát a nullás sütésű, azaz igazolatlan származású lovakat egyáltalán nem lehetne hasznosítani

A pontok betartását az állatvédelmi hatóság és a Nébih ellenőrizheti majd, amelyek szabálytalanság esetén büntetést szabhatnak ki.

Az, hogy a szolgáltatónak legalább öt, lovagoltatásra alkalmas lovat kell tartania, önmagában is komoly szűrő, de ezeknek a lovaknak eddig nem látott szigorúságú követelményeknek is meg kell felelnie.

A módosítás mentességet biztosít azon ismeretlen származású lovakra, melyekre a szolgáltatók 2020. december 31-ig már megszerezték az alkalmasságot igazoló hatósági bizonyítványt, mivel az alkalmassági vizsga megismétlése esetében sem kell az ismert származást már utólag igazolnia a szolgáltatónak (5 évente van szükség fő szabály szerint megújításra).

A türelmi idő lejártát követően ugyanakkor lezárul a származás nélküli lovak szolgáltatásba történő bevonása a korábban egyáltalán nem minősített lovak esetében. A könnyítést segíti elő a minimum ló számra vonatkozó előírás eltörlése is, ami a kisebb lovardáknak jó hír.