Hol végezte az egyetemet? Mindegy, úgyis megbánja!

2014.07.02. 10:17
Négyből hárman munkahelyet váltanának Magyarországon, ha több fizetést kapnának, derült ki a Randstad Workmonitor statisztikáiból. A munkavállalók szerint determinált a magyar munkaerőpiac, miközben minden harmadik ember a képzettségének nem megfelelő állásban dolgozik.

Egyértelműen a pénz jelenti a legerősebb motivációt a magyarok számára: a Randstad Workmonitor 2014 második negyedévében készített felmérése szerint hazánkban a munkavállalók 75 százaléka munkahelyet váltana, ha több fizetést ígérnének neki. Ez az arány különösen annak tükrében magas, hogy a jobb karrierlehetőségért, illetve a képzettségéhez jobban illő munkáért csak a megkérdezettek fele mondana fel.

„Minden munkáltatónak érdemes elgondolkodnia azon, hogy eleget fizet-e az alkalmazottainak, hiszen a gazdaság fellendülésével egyre többször fordulhat elő, hogy a vállalat legjobb szakembereit magasabb bérrel akarják elcsábítani a konkurensek” – mondta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, hogy bár a nők óvatosabbak a munkahelyváltással kapcsolatban, a férfiak közül csak 4 százalék mondana határozottan nemet egy jobb fizetéssel járó állásra.

A Randstad Workmonitor adatai szerint a munkahelyváltás után is többnyire ugyanazon a pályán maradunk. „A többség szerint hazánkban az első munkahely az ember egész életére meghatározza a karrierlehetőségeket, például ha valaki bolti eladóként kezdi, sok esetben később is csak a kereskedelemben kap lehetőségeket. A megkérdezettek kevesebb mint fele gondolja úgy, hogy bármikor lehet hivatást váltani” – magyarázta az eredményeket Baja Sándor.

Ez különösen azért számít borúlátó véleménynek, mert a Randstad felmérésében a megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az első állásához a szerencse és a véletlen is hozzásegítette, nem feltétlenül a tudatos karrierépítés hajtotta. Jelenleg minden harmadik munkavállalónak olyan állása van, ami nem illik a végzettségéhez, ennek ellenére a felmérés résztvevőinek 70 százaléka úgy gondolja, hogy három év múlva is hasonló munkát fog végezni.

A felmérésben részt vevők 56 százaléka ma már mást tanulna, ha újrakezdhetné az életét. Tavaly óta 57-ről 63 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik egy határozott idejű munkaszerződésre olyan ugródeszkaként tekintenek, ami később a hosszú távú szerződéshez is hozzásegítheti őket.