Nem uralkodhat el a cégeken a racionalitás

2014.07.02. 12:34

A miniszterelnök jelenlétében átadták Makláron a Stühmer csokigyárat.  A magát "dunántúli legényként" megnevező Orbán már csak azért is kapott kedvet elmenni Maklárra, mert eszébe jutott a maklári molnár az Egri Csillagokból. Bár a Stühmer gyár nem valami nagy, és Maklár sem, azért fontosnak tartotta, hogy elmenjen, mert több figyelmet kellene fordítani a kis és közepes vállalatokra.

Mi a különbség a nagy cégek és a közepesek között?

  • nagy cégek tulajdonosai nem magyarok
  • kis cégek tulajdonosai magyarok

Persze a miniszterelnök szerint is fontosak a nagy beruházások, javítják az exportszámokat, de munkát zömmel a kis és közepes vállalkozások adnak.

"Mély tisztelet illeti meg a tulajdonosokat, hogy felélesztették ezt a márkanevet, és a cég a gyors sikerek ellenére is magyar tulajdonban van. A Stühmer gyár ma már saját lábán áll és 41 dolgozója van" - mondta Orbán, és megköszönte, hogy 41 családnak kenyérkereseti lehetőséget biztosítanak.

Szerinte érdemes megfogadni Stühmer Frigyes tanácsát, nem csak jónak, hanem a legjobbnak kell lenni. Orbán Viktor ezután azt mondta:

Mi magyarok idejekorán észrevettük, hogy ha versenyben akarunk maradni, részt kell venni a világgazdasági rendszer átalakításában. Ha nyerni akarsz, az a minimum, hogy benevezel a versenybe. Ezért van az, hogy Magyarország kezd magára találni, egyre jobban teljesít, és jó esélye van arra, hogy az élmezőnyben végezzen

Magyarország úgy lehet élen járó, ha temérdek Stühmerhez hasonló cég viszi előre. Ezen kívül persze jó politikára is szükség van, hogy segítse ezeket a cégeket. Ebben Magyarország már lépett előre, ezt mindenki elismeri.

Miért tudtunk az európai országoknál gyorsabban haladni?

Mert Magyarország egységes. Ez az egység ma Magyarország versenyelőnye.

Gátolt ebben az adórendszerünk, a rossz szakképzési rendszerünk, ezeket mind átalakította a kormány. Mindkettő nagyon jó lett, bár még azért kell rajta dolgozni. A kormány célja, hogy nálunk legyen Európában a legversenyképesebb gazdasági környezet. Ez most még nincs így, az átadó előtt beszélt a tulajdonossal, és ő is megerősítette ebben.

Orbán ismét elővette az olcsó energia kérdését, szerinte Brüsszellel is meg kell küzdenünk azért, hogy olcsó legyen az ipari energia.

A magyar termelő ipar támogatása érdekében úgy számolunk, hogy a kormány 300 milliárd forintot fordít majd élelmiszeripari fejleszésekre. Ezek munkahelyeket teremtenek majd vidéken. Hiszem, hogy a vállalkozó magyarok képesek növekedési pályára állítani az országot.

- mondta Orbán az átadón.

A térség parlamenti képviselője, Nyitrai Zsolt is elmondta a gondolatait a megerősődő polgárságról és szervezetfilozófiai tanácsokat is adott a magyar vállalkozásoknak.

Egyebek mellett elmondta, hogy szerinte olyan vállalatokra van szükség, akiken "nem uralkodott el a hideg kereskedelmi és ipari racionalitás". Helyette valamiféle "kézműves" hozzáállást javasolt. Ezek a cégek egyébként Magyarország motorjai is, ők hoznak létre "működőképes iparágakat", amik "csökkentik a gazdaság kiszolgáltatottságát".

A megerősődő polgárságról tartott gondoltamenetében pedig az volt újdonság, hogy leszűkítette a sokat vitatott középosztály fogalmát. Ők azok, akik:

  • tisztelik a hagyományokat, megőrzik az értékeket
  • kreatívak és újítók
  • stílusosak ("nézzünk csak körbe")
  • döntésképesek, mert "a döntések viszik előre a kompániát"
  • változatos a közösségük, sokszínűek