Hatalmasat bukik az RTL

2014.07.07. 11:36 Módosítva: 2014.07.07. 11:48
Az RTL Group elemezte a múlt héten elfogadott magyar reklámadó első pénzügyi hatásait, és ezek alapján az új teher 15 millió euró (4,65 milliárd forint) lesz a magyar RTL számára az idei évben. Az anyacég hétfői közleménye szerint a mostani bejelentésük minden külföldi befektető számára fontos figyelmeztetés.

Hétfő reggel közleményt adott ki az RTL Group, a magyar RTL anyavállalata a múlt héten végleges formába öntött magyarországi reklámadó pénzügyi hatásáról. Az előzetes értékelés szerint az RTL adófizetési kötelezettsége az új adó miatt 15 millió euróval nő éves szinten (ez megközelítőleg 4,65 milliárd forint). A közlemény emlékeztet arra, hogy 2013-ban a magyar társaság adózás előtti nyeresége 15 millió euró volt, 100 millió eurós árbevétel mellett, írja a Portfolio.hu.

A magyar parlament múlt pénteken fogadta el a reklámadó újabb változatát, melynek hatására jelentősen növekedett az RTL adófizetési kötelezettsége. A törvényt ugyanis azzal egészítették ki a kormánypárti képviselők, hogy csak akkor csökkenthető az idei reklámadóalap, ha az adóalany 2013-as üzleti évének adózás előtti eredménye nulla vagy negatív.

Az RTL tájékoztatása emlékeztet arra, hogy az új különadó progresszív, a 20 milliárd forintot meghaladó árbevétel esetében az adókulcs 40 százalék lesz. Egyedül a magyar RTL esik a legfelső adósávba.

A luxemburgi RTL azt is közölte, hogy vizsgálni fogja a goodwill-leírás lehetőségét a magyar leány esetében az idei első félévre nézve. Az új adó méreténél fogva az RTL Group várhatóan leírást lesz kénytelen végrehajtani a 2014-es időközi pénzügyi jelentésében. A leírás konkrét összegét még vizsgálja a cégcsoport, a vizsgálat eredményét augusztus 21-én hozza nyilvánosságra, az első féléves csoportteljesítménnyel párhuzamosan.

Megvédik magukat

Anke Schäferkordt és Guillaume de Posch vezérigazgatók a közlemény szerint mindezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy „az RTL Group továbbra is erős évet zár idén, azonban az első vizsgálatok szerint jelentős hatása lesz az új reklámadónak”. „A magyarországi társaság ennek következtében strukturálisan veszteséget fog termelni és csökkenteni fogja az RTL Group csoportszintű nettó profitját” – teszik hozzá.

A vezetők emlékeztetnek arra, hogy „1997 óta jelentős befektetéseket hajtottak végre Magyarországon, és 350 embert alkalmaznak, emellett pedig jelentős adóbefizetést teljesítenek”.

Minden erejükkel azon lesznek, hogy „minden lehetőséget kihasználjanak a vagyonuk megvédése érdekében, az elkobzó típusú adóval szemben”.

„Mostani bejelentésünk minden, Magyarországon befektető külföldi vállalkozás számára figyelmeztető jelzés” – hívják fel a figyelmet. Ezért azt kérik a magyar kormánytól, hogy vonja vissza a különadót, ami szerintük konkrétan az RTL-t támadja. „Aláássa a társaság működését, és komoly aggályokat vet fel az újságírói szabadság terén Magyarországon” – teszik hozzá.