Puhíthat a kormány a bankadón

2014.07.07. 13:16
Magyarország valószínűleg nem fogadja el az Európai Bizottság ajánlását, hogy vezesse ki a különadókat, többek között a bankadót - jelentette ki hétfő reggel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Reuters hírügynökség beszámolója szerint. Azt azonban megemlítette a tárcavezető, hogy felülvizsgálhatják a közeljövőben, mert a devizahitelesek megsegítése jelentős terhet okoz majd a bankoknak.

Meglepetéssel hallom, hogy néhány kolléga arról beszél, hogy mennyivel fog csökkenni a devizahitelesek törlesztőrészlete a következő lépés után. Ilyen számítások csak kis mértékben készültek csak - jelentette ki Varga a Ma reggel című műsorban. Ezzel Rogán Antal szombati nyilatkozatára utalt a miniszter, írja a portfolio.hu

A bankoknak most kell elvégezniük az árfolyamréssel kapcsolatos számításokat és hogy ez alapján mennyi pénz jár vissza az ügyfeleknek. Ettől különböző ügy lesz az egyoldalú kamatemeléseknek a visszaszámolása - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a bankokat ért 900 milliárd forintos veszteségről szóló hírek reálisak-e, Varga úgy válaszolt, hogy igen, de attól függ, hogy milyen megoldást választ a kormány. A Bankszövetséggel egyeztettem az elmúlt napokban, tőlük is várjuk a javaslatokat, milyen számítási mód alapján kívánják majd pontosítani a szerződéseket - mondta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kúria döntése érinti a forinthiteleseket is, hiszen a bankok az esetükben is tisztességtelenül jártak el.

Arra a kérdésre, hogy a magyar állam átvállalja-e a forintosításból fakadó banki veszteségek egy részét, a tárcavezető úgy fogalmazott, hogy ezt vizsgálni kell még. Az első kérdés, hogy mekkora lehet ennek a segítségnyújtásnak a mértéke. Először nézzük meg, hogy milyen rendszerben akarjuk az elszámolást pontossá tenni. Ha megvannak ezek a számok, akkor lehet rátérni arra a kérdésre, hogy az állam ehhez mennyivel járuljon hozzá. Kicsit még korainak tartom ezt a kérdést - magyarázta.

Varga ezzel arra utalt, amit korábban Gulyás Gergely és Rogán Antal is említett, vagyis, hogy a bankok a forintosítás okozta terhek miatt kedvezményt kaphatnak a bankadóból, ahogyan ez történt 2012-ben a 2011-es végtörlesztéskor is. Azt azonban határozottan kijelentette, hogy a kormány nem vezeti ki a szektorspecifikus különadókat.