Akkor el is dőlt a skót függetlenség ügye

2014.07.10. 16:21 Módosítva: 2014.07.10. 16:22

A betétesek, sőt maguk a bankok is elmenekülhetnek Skóciából, ha a függetlenségről kiírt szeptemberi népszavazáson az elszakadáspártiak győznének. Ezt az UBS svájci nagybank közölte, amely elemzése azzal számol, hogy ha Skócia a függetlenségre szavaz, akkor a bankbetétesek nagyon gyorsan hozzákezdhetnek pénzük kivonásához és áttelepítéséhez Angliába. Már csak azért is, mert a skót bankrendszer már nem tudhatná maga mögött a brit jegybank likviditási garanciáit.

A UBS szakértői szerint a piaci szereplők is alábecsülik a függetlenségpártiak esetleges győzelmének potenciális következményeit, és „naiv feltételezéseket gyártanak” erre az eshetőségre. A bankok és az üzleti vállalkozások nem is készítettek terveket az elszakadást pártolók győzelmének lehetőségére.

Az UBS szerint még a globális nagyvállalatok is „veszélyes mértékben” bíznak abban a forgatókönyvben, hogy a skót függetlenség megszavazása esetén a két kormány „majd kedélyesen eltárgyalgat egymással”. A válás politikai vonatkozásaira ez igaz lehet, rendkívül valószínűtlen azonban, hogy ugyanez érvényes lenne a gazdasági kérdésekre – áll az elemzésében.

Felidézték Csehszlovákia felbomlásának példáját, azt, hogy a szétválás után azonnal megindult a bankbetétek áttelepítése Szlovákiából Csehországba.

A UBS szerint főleg a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds bankcsoport dönthet úgy, hogy áttelepül Angliába, ezekben a brit államnak 80 és 24,9 százalékos részesedése van.

Az elszakadás gazdasági-pénzügyi kockázatait a Konzervatív Párt vezette brit kormány is rendre hangsúlyozza, nem titkolva, hogy újabb bankválság esetén London már nem segítené ki a skót bankokat, és ha Skócia függetlenné válik, a skót kormány szándékai ellenére nem használhatná tovább a fontot sem fizetőeszközéül.