Sokan jól jártak a Praktiker csődjével

2014.07.10. 10:01

A Praktiker csődje után a versenytársak lecsaptak a barkácsáruház legjobb üzleteire, így a konkurens cégek bevételei idén szépen nőnek majd az összességében stagnáló német piacon, hivatkozik a Handelsblattra a Portfolio.

Egy évvel ezelőtt még 300 üzlete volt a Praktiker csoportnak Németországban (Praktiker, Max Bahr, Extra-Bau+Hobby), tavaly júliusban azonban az eladósodott vállalat fizetésképtelenné vált, a céggel szemben megindult a csődeljárás. A vállalat elsősorban abba bukott bele, hogy rosszul pozícionálták a márkát, a sorozatos árdiszkontok leamortizálták a márkaértéket, és mivel a forgalom nem emelkedett érdemben, évről-évre veszteséges lett a vállalat. A kegyelemdöfést a tavalyi tél adta meg a Praktiernek, akkor nagyot zuhantak az eladások.

A versenytársak természetesen örültek a Praktiker vergődésének, több barkácsáruház is lecsapott a jó elhelyezkedésű nagyobb forgalmú Praktiker üzletekre: az Obi, a Bauhaus, a Hagebaués a Hornbach a Praktiker legjobb üzleteit vadászták le. A Hornbach bevételei az első negyedévben 16 százalékkal emelkedtek, a Hagebau árbevétele 16,7 százalékkal nőtt tavalyhoz képest január és május között, a Praktikertől átvett üzletekkel 35 százalékos volt a bevételek bővülése.

"Senkinek nem hiányzik a Praktiker", ezt már Peter Wüst, egy kereskedelmi szövetség (BHB) vezetője mondta, Németországban nincsenek ellátási problémák, átmenetileg azonban a Praktiker néhány korábbi üzlete zárvatartott, összességében azonban ezzel a kieséssel együtt is a tavalyinak megfelelő lehet a barkácsáruházak forgalma idén. A vevők szempontjából nagy változást nem jelent a Praktiker márka eltűnése, a legtöbb helyen továbbra is működik barkácsáruház, igaz más cég égisze alatt.

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy az alkalmazottak jól vagy rosszul jártak a Praktiker csődjével, nagy részüket az üzletek új tulajdonosai vették át, de több ezren lehetnek, akiknek meg kellett pályázniuk az új pozíciókat, és egyelőre nem tudni, mindenkinek lett-e állása.

A magyar Praktikert német felszámoló biztos igyekszik értékesíteni, állítólag több érdeklődő is vinné a vállalat 19 magyarországi üzletét.