Megmenekültek a magyar tejtermelők

2014.07.15. 15:25

Fellélegezhetnek a magyar tejtermelők, mégsem jön hamarabb az olcsó külföldi tej. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács tegnap megtartott brüsszeli ülésén elutasították azt a javaslatot, mely idő előtt törölte volna el a tagországok számára korábban meghatározott kvótamennyiségeket – írja az agrárszektor.hu.

Magyarország nem lépte túl a számára meghatározott kvótát, így a Földművelésügyi Minisztérium delegációja másik 11 tagállammal karöltve a korábban lefektetett szabályrendszer megtartása mellett lépett fel.

Mi az a tejkvóta?

A közösségi tejágazat még 2008-ban elfogadott szabályozása 2015. március 31-ig írja elő a tagországonként maximálisan exportálható tej mennyiségét. A kvótát túllépő országok illeték megfizetésére kötelezettek, mely a még hátralévő időszakban egyes becslések szerint akár 180 milliárd forintnyi összegre rúghat.

Az ellenlobbi érdekeltjei az illetékfizetési kötelezettség eltörlésével hatalmas előnyre tehettek volna szert a közösségi tejpiacokon, hiszen az elengedett díjjal arányosan csökkentett, nyomott árakon szerezhettek volna maguknak újabb vásárlókat.

Így, a kvótáikat nem meghaladó kibocsátású tagországok - beleértve a magyar tejtermelőket is - várhatóan igazságtalan versenyhátrányba kerülését sikerült megakadályozni.