A tőzsdét is megrázza a maláj gép tragédiája

2014.07.18. 07:56

A maláj gép tragédiája miatt gyengültek az európai tőzsdék csütörtökön, de az árfolyamokra hatással volt az Oroszország ellen szerdán bevezetett szankciócsomag is. Elsősorban a nagyobb légitársaságok részvényárfolyamai indultak meg lefelé, de az olaj árfolyama is emelkedni kezdett az ukrán válság elhúzódása miatt.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Az Air France-KLM francia-német légitársaság részvényei 1,5 százalékkal, a német Lufthansa részvényei 2,4 százalékkal alacsonyabban nyitott pénteken.

    A nagyobb részvényindexek ugyan nincsenek akkora mínuszban, de például a "félelem indexeként" ismert VIX index (ami a piacok nagyobb árfolyameséstől való félelmét követi) hirtelen nagyon durván megugrott. Borúlátó véleményekből sincs hiány:

    Ha bebizonyosodik, hogy a gépet valóban lelőtték, eladási hullám söpörhet végig a részvénypiacokon

    – mondta Darren Courtney-Cook, a Central Markets Investment Management elmzője a Reutersnek. Ráadásul az Egyesült Államok és az Európai Unió pont szerdán döntött a Moszkva elleni eddigi legkeményebb szankciókról. Az ukrán válság miatt úgy érezhetik a befektetők, hogy nőnek a globális kockázatok, az ijedelem pedig akár a részvények és más értékpapírok tömeges eladásával is járhat.

    A legnagyobb hatással eddig az orosz tőzsdéken volt az eset. Az orosz tőzsdeindex, a Micex 2 százalékos eséssel nyitott, és a rubel is történelmi mélypontra esett.

    A folyamat nagyobb feszültséget is okozhat Oroszország, az USA és az EU között, mondta a Lipow Oil Associates társaság vezetője, Andy Lipow. Más elemzők szerint a válságos helyzet miatt még erősebben fordulhatnak az európaiak az amerikai olajtermékek felé.

    Az olaj árát már eddig is felfelé nyomta az USA nyersanyagkészletének gyors csökkenése, a líbiai utánpótlás bizonytalansága és az iraki háborús helyzet. Az Európában irányadónak számító északi-tengeri Brent olajfajta ára 4 dollárral emelkedett, jelenleg egy hordó 107,89 dollárba kerül.

    Frontvonal

    Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

    MEGVESZEM

    NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

    Legyen ott ön is!