A horvátok inkább visszavennék a Moltól az INA-t

2014.07.22. 20:13 Módosítva: 2014.07.22. 21:39

A horvát kormány gazdasági minisztere a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha a horvát állam visszavásárolná a Mol INA-részesedését. Ivan Vrdoljak a Bloomberg hírügynökségnek adott interjút, ebben a miniszter azt mondta: „Horvátország energiastratégiája szempontjából a legjobb megoldás az volna, ha Zágráb visszavásárolná az INA-részvényeket. A második legjobb megoldás az lenne, ha sikerülne megállapodni a Mollal. Új partner keresése csak a harmadik lehetőség".

A magyar olajvállalat és a horvát kormány küldöttségei között július 25-én folytatódnak az egyeztetések az INA irányításáról. A magyar olajvállalatnak 49,07 százalékos, míg a horvát államnak 44,84 százalékos részesedése van az INA-ban, az irányítási jog a Molé, írja az MTI.

A közelmúltban megjelentek olyan találgatások, hogy egy orosz energiaipari cég, például a Gazprom vásárolná meg a Mol részesedését a horvát olajcégben.

A Portfolio.hu korábbi írása szerint a Mol részvényesei kétmilliárd dolláros (nem egészen 460 milliárd forint) áron megválnának az INA-ban meglévő részesedéstől. „Elvileg a horvát állam elő tudja teremteni ezt az összeget, de ez még sebezhetőbbé tenné az ország pénzügyi helyzetét” – mondta erről az Erste Bank budapesti elemzője.