Az uniós pénzek kétharmadát hívtuk csak le

2014.07.23. 10:35

A Magyarország által az elmúlt (2007-2013-as) időszakban elérhető felzárkóztatási keret 66,57 százalékát fizette ki július közepéig az Európai Bizottság - értesült a BruxInfo. Az uniós átlag ugyanekkor 70,33 százalék volt. Ez a teljesítmény az abszorpciós képesség szempontjából a 20-ik helyet jelenti a pillanatfelvétel tanúsága szerint a 28 tagú Európai Unióban.

8200 milliárd 67 százaléka

Magyarország papíron 24,9 milliárd euró (körülbelül 8200 milliárd forint) lehívására volt jogosult az előző hétéves pénzügyi időszakban. A közel 67 százalékos rátába ennek a keretnek az a 13 százaléka is beleértendő, amit előlegként folyósított az Európai Bizottság.

A három regionális politikai alap közül a nagyobb strukturális alapnál, az Európai Regionális Fejlesztési Alapnál (ERDF) a legjobb a magyar mérleg: itt a rendelkezésre álló források 70,75 százalékát utalta át Brüsszel Magyarországnak, ami valamivel meghaladja a 70,69 százalékos uniós átlagot.

Sokkal kevésbé kedvező a kép az 50 millió euró összeget meghaladó közlekedési és környezetvédelmi projektek esetén, amiket a Kohéziós Alapból támogatnak. A magyar abszorpciós teljesítmény a 66,22 százalékos uniós átlagtól elmaradva jelenleg 59,39 százalék.

Ez az adat egybecseng egy közelmúltbeli magyar lapjelentéssel, amely környezetvédelmi, pontosabban vízügyi projekteknél mutatott ki jelentős lemaradást a projektekben, ami a lehívási határidők szorossága miatt forrásvesztés veszélyével is jár - ahogy azt lentebb a BruxInfónak nyilatkozó szakértők is hangsúlyozták.

Jönnek még nagyprojektek

A BruxInfónak nyilatkozó brüsszeli források emlékeztettek rá, hogy a Bizottság már a tavalyi év végén elvileg támogatásra jogosultnak ismert el több tervezett nagyprojektet is. Ezek többségét azonban hivatalosan nem nyújtották még be, de Brüsszelben remélik, hogy erre viszonylag rövid időn belül sor kerül, és ez, jelentős összegekről lévén szó, javíthat a mérlegen.

A kisebb strukturális alapnál, a szociális alapnál is elmaradás van az EU 73 százalék fölötti átlagához képest: az ebből az alapból hazánknak járó támogatások 69,6 százalékát fizették eddig ki Budapestnek.

Szakértők szerint Magyarországnak nagyon össze kell kapnia magát, hogy a hátralevő időben elkerülje a forrásvesztést. És bár már az új hétéves pénzügyi időszakot tapossuk, 2015. december 31. az utolsó határidő, amíg a régi keret terhére befogad számlákat az Európai Bizottság. Addigra kell tehát a projekteknek olyan fázisba jutniuk, hogy a magyar hatóságok benyújthassák a maradék kifizetési kérelmeket Brüsszelben. A programok lezárásának határideje 2017. március 31.