EBRD: Nem hajtunk végre több beruházást Oroszországban

2014.07.23. 16:39

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán bejelentette, hogy nem hajt végre új beruházásokat Oroszországban az Európai Unió (EU) által bevezetett gazdasági szankciók miatt.

Az EU július 16-án léptetett érvénybe újabb szankciókat, és akkor kérték az Európai Beruházási Bankot (EIB), hogy függessze fel új oroszországi projektek finanszírozását. Az EIB-vel ellentétben az EBRD-t nem csupán EU-s tagállamok irányítják, így más tagok véleményét is ki kellett kérni.

Az EBRD közleménye szerint igazgatótanácsának többsége az oroszországi beruházási tevékenység felfüggesztése mellett döntött. Az uniós országok mellett az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Ausztrália, Új-Zéland, Norvégia és Ukrajna képviselője is támogatta a döntést, egyedül az oroszországi tag szólalt fel ellene.

Az EBRD továbbra is igazgatni fogja már meglévő beruházásait, de újakat nem tesz. 2014 első felében az EBRD 3,6 milliárd euró értékben finanszírozott beruházásokat Oroszországban. Március végén az EBRD oroszországi portfóliója 8,7 milliárd eurót ért, a beruházások 84 százaléka a magánszektorban valósult meg.