Hamburg betiltja az Ubert

2014.07.23. 20:24

Hamburg közlekedési hatósága hétfőn arra figyelmeztette a taxis alkalmazást üzemeltető Ubert, hogy az alkalmazásukkal taxizó sofőröknek különleges engedélyre van szüksége. Az alkalmazás felhasználóit így mostantól 1000 euróra (307 ezer forintra) bírságolhatják – írja a Reuters.

Az Uber alapötlete egyszerű: egy okostelefonos alkalmazással egy gombnyomással hívhatunk magunknak Uber-taxit, térképen látjuk, éppen hol jár, majd ha elvitt a célpontunkhoz, az alkalmazás a GPS által mért adatok alapján kártyás utalással elintézi a fizetést is.

A cég szerint viszont a Hamburgban elérhető Uber Pop nem egy kereskedelmi alapú alkalmazás, hanem egy olyan eszköz, amely segít azoknak, akik úgy akarják csökkenteni az autótulajdonlás költségeit, hogy néha felvesznek egy-egy utast.

A cég szerint a hamburgi hatóság döntése nem végleges, vagy kötelező érvényű, így folytatják az app üzemeltetését, közben pedig fellebbeznek a döntés ellen.

Az alkalmazást persze sehol sem fogadták túl nagy örömmel a taxisok: Las Vegasban és Miamiban rendelettel tiltották be az Ubert, míg Chicagóban, Washingtonban és San Franciscóban sorra perelték be a alkalmazást üzemeltető céget a potenciális versenytársak.

Nyugat-Európában az USA-hoz képest kicsit lemaradva az utóbbi hónapokban követték egymást az Uber-ellenes tüntetések és jogi csatározások. Ennek ellenére  nagyon sok városban  érhető el az Uber – hamarosan Budapesten is, az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el.