Havi 870 ezret kap a nyugdíjrekorder

2014.07.23. 08:54

Több tízezer 90-100 éves nyugdíjas él Magyarországon, a legidősebbek között szép számmal képviseltetik magukat a 100 év felettiek is. Egyesek több százezres havi ellátást is kapnak, a rekorder 870 ezer forintot kap havonta. A Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy pontosan hány 90 év feletti nyugdíjas is él hazánkban, mennyit keresnek ők, illetve az átlagnyugdíjasok, illetve mekkora hazánkban a csúcsnyugdíj.

A gyűjtés szerint 2014. januárjában 561 olyan nyugdíjasnak folyósítottak ellátást, aki már elmúlt 100 éves. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) emellett a lappal közölte, hogy a legidősebb ellátott 110 éves, ami azt jelenti, hogy az igen szép kort megélt illető körülbelül fél évszázada lehet nyugdíjas (természetesen attól függően, hogy mikor nyugalmazták).

A kilencven év feletti nyugdíjasok 38 ezren vannak. Ők egyébként az összes öregségi nyugdíjban részesülőknek a két százalékát teszik ki, és az átlagnál valamivel magasabb (118 ezer forintos) ellátást folyósítanak részükre. Az átlagos öregségi nyugdíj összege 115 786 forint volt az idei év elején – mondta el az ONYF a lap kérdésére. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a nemek között is jelentős eltérés mutatkozik az átlagos folyósítások összegében.

Habár a nyugdíjas nők jelentősen felülreprezentálják a férfiakat (akik az összes ellátottnak mindössze 38 százalékát teszik ki), minden korcsoportban érezhetően kevesebb nyugdíjat kapnak. Míg a férfiaknak átlagosan 126 ezer forintot folyósítanak havonta, addig a nőknek mindössze 110 ezer forintot. Mindemellett a nyugdíjasok többségének (54 százalékuknak) folyósított ellátás összege még a 116 ezer forintos átlagot sem éri el: több mint 1,1 millióan vannak, akiknek 50 és 99 ezer forint közötti nyugdíjból kell havonta megélniük. A januári adatok szerint ugyanakkor van egy illető, aki igencsak komoly nyugdíjat kap: ő havonta 870 ezer forintot kap a számlájára, ez csaknem 7,6-szorosa az átlagnak.