Értelmetlen adatokkal kérkedik az NGM

2014.07.23. 11:39 Módosítva: 2014.07.23. 11:45

A kiskereskedelmi forgalom elmúlt hónapokban mért kiugró teljesítménye, valamint a háztartások fogyasztásának tavalyi, negyedévről negyedévre történő bővülése is azt mutatja, hogy hazánkban tartós és folyamatos a belső fogyasztás erősödése.

– írja a havi kiskereskedelmi forgalommal kapcsolatos, "Továbbra is Európa élvonalában a magyar fogyasztás bővülése" címet viselő közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Pedig a számokból és az adatok mögötti folyamatokból egyáltalán nem lehet olyan sok kedvező dolgot kiolvasni, főleg azért, mert ez a statisztika jelenleg teljesen használhatatlan.

Kitrükközött javulás

A magyar boltok forgalmát követő statisztikát, a kiskereskedelmi forgalmat – ami az egyik legfontosabb mutatója annak, hogy mennyit fogyasztunk, mennyire jól élünk – a trafikmutyi óta, tavaly júliustól máshogyan számolja a KSH. Korábban mintavétellel követték a dohányforgalmat, március óta már az NDN Zrt-től közvetlenül kapják az adatokat, amivel egyszer csak úgy tűnt, hogy megugrott a forgalom.

Ráadásul a NAV-hoz bekötött pénztárgép-rendszer bevezetése óta jelentősen nőtt a boltok bevallott forgalma. Ami viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy a tényleges forgalom is ennyivel nőtt volna. Ez a két dolog együttesen annyira eltorzítja a számokat, hogy a KSH is felhívja a figyelmet: az adatok most nem összehasonlíthatóak a tavalyiakkal.

Még ez sem volt elég

Ráadásul a KSH most kiadott adatai szerint még így is lassult a kiskereskedelmi forgalom bővülése májusban.

 

Az internetes kiskereskedelem 33 százalékkal bővült, de húzóágazat a használtcikkek adásvétele is, amit 6,4 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban. A drágább benzin miatt az üzemanyagra is többet költünk 1,5 százalékkal.

A kiskereskedelmi forgalom javát bonyolító vegyesboltokban 5,1 százalékkal csökkent a forgalom, a dohányboltokban viszont 132 százalékkal nőtt. Ez is mutatja, hogy mennyire kaotikus az a statisztika, amiből az NGM az emberek költekezési kedvének javulását olvassa ki.