Húzzák az időt a horvátok a Mol szerint

2014.07.25. 15:10

A Mol szerint nem sikerült előrelépni a horvát kormánnyal folytatott pénteki tárgyalásokon az INA jövőjéről.

A horvát kormány és a Mol képviselői közötti ötödik tárgyalási fordulót követően kiadott közleményben a Mol azt állítja, hogy válasz nélkül maradtak azok a kérdések, amelyek miatt Zágrábba utaztak, de továbbra is nyitottak a tárgyalások folytatására.

"A Mol tárgyalási delegációja ismét jóhiszeműen érkezett Zágrábba, hogy a horvát kormány képviselőivel közösen válaszokat találjon számos fontos kérdésre" - állt a Mol közleményében. Hozzátették, hogy sajnos Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter nem közölte a horvát kormány álláspontját az INA FB vállalatirányítási javaslatáról, ahogy azt sem erősítette meg, hogy a horvát kormány valóban előfeltételnek tartja azt, hogy a Mol nem-konszolidáltan tüntesse fel az INA-t pénzügyi jelentéseiben.

Sajnálatos az is a Mol szerint, hogy ismét nem sikerült üzleti ügyekről tárgyalni, és hogy a miniszter korábbi, a szabályozási környezet megváltoztatásáról szóló ígéreteivel kapcsolatban sem tett javaslatot.

"Mivel e felsorolt ügyek kiemelten fontosak az INA további fejlődéséhez, úgy érezzük, hogy ma nem jutottunk előrébb" - áll a közleményben.

Vrdoljak miniszter annyit mondott, hogy ezúttal sem jutottak megállapodásra a felek. De azzal bíztatta az érdeklődőket, hogy amíg mindkét félnek megvan a részesedése az INA-ban, addig van remény a megoldásra.

Ivan Vrdoljak szerint a horvát kormány nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy a horvát bíróság jogerős ítéletben kimondta, hogy Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök kenőpénz fejében engedte át az INA fölötti irányítási jogot a Molnak. A horvát kormány ezért új társasági szerződést fog előterjeszteni, amelyben módosítanák az INA részvényeseinek a viszonyait.

A Mol részesedésének a horvát állam általi visszavásárlását firtató kérdésekre Vrdoljak azt felelte, "ha olyan egyszerű lenne, már megvalósult volna". A miniszter érzékeltette, hogy ez csak egy a lehetséges megoldások közül. Már csak azért is, mert a horvát államank valószínűleg durva áldozatok nélkül nem is nagyon lenne pénze piaci áron államosítani a céget. A legvalószínűbb tényleges vevő a Gazprom lehet, ha tényleg eladná a Mol a problémás vállalatot.