Többet költünk, de kevesebbet utazunk

2014.07.29. 07:51

Többet költöttek a magyarok belföldi utazásaik során 2013-ban, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy jelentősen csökkent az utazások száma és az eltöltött idő is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Jelentés a turizmus 2013. évi teljesítményéről című kiadványából, írja az MTI.

Főleg a szálláson szórjuk a pénzt

Egy átlagos magyar turista a 2012. évihez képest 16 százalékkal, 4315 forinttal többet költött naponta, többnapos hazai utakra 2013-ban 258 milliárd forintot költött a magyar lakosság.

Tavaly tovább csökkent a többnapos belföldi utazások száma és időtartama - a 14 millió utazás során mintegy 60 millió napot töltöttek el a turisták, ami 16, illetve 14 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Főleg hétvégén utaztunk kevesebbet.

A turisták leginkább a szálláson elérhető szolgáltatásokra költöttek (38 százalék), a kiadások 23 százaléka vendéglátásra és élelmiszerre, 21 százaléka pedig közlekedésre és benzinpénzre ment el.

A pestiek utaznak, az alföldiek inkább otthon maradnak

A lakosság mintegy harmada utazott belföldön 2013-ban; minden negyedik ember rövidebb időre, 1-3 napra jutott el kikapcsolódni, csaknem ötödük pedig ennél hosszabb időtartamra. A budapestiek majdnem a fele, 43 százaléka utazott legalább egy alkalommal belföldre a tavalyi év során, az Alföldön lakók részvétele ennél jelentősen alacsonyabb, 27-28 százalékos volt.

A legtöbben, az utazók 74 százaléka autóval utazott belföldön tavaly, buszt 13, vonatot pedig az utazók 12 százaléka választotta. Külföldre kicsivel - 0,9 százalékkal - kevesebbet utazott tavaly a magyar 2012-höz képest. Kevesebben mentek külföldre tanulni, üzleti célból, vagy azért, hogy vásároljanak, viszont többen mentek külföldre nyaralni és dolgozni.

Nem megy már annyira a horvát nyaralás

Nyaralni a magyarok túlnyomó többsége - 80 százaléka - az EU valamelyik országába megy: a szomszéd országok mellett népszerű Németország, Csehország, Olaszország és Franciaország. A 15 legkedveltebb célország között az USA volt egyetlen Európán kívüli. Az előző évhez képest sokkal kevesebbet utazunk Horvátországba és Romániába, de Németország, Ausztria, Szlovákia és Csehország sokkal népszerűbb, mint eddig volt.

Tavaly a magyar lakosság összesen 506 milliárd forintot  költött el külföldön, 2 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. Ennek háromnegyedét nyaralásra költötték, naponta átlagosan 11 341 forintot költöttek a külföldi utazás során, ami 3,6 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben.

A statisztikai hivatal adatai szerint a magyar lakosság kétharmadának nincs pénze arra, hogy utazzon.