Visszaélhetett az erejével a Sanofi-Aventis

2014.07.29. 16:59

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a Sanofi- Aventis Magyarország Zrt.-vel szemben, helyszíni kutatást is tartottak a cégnél. A GVH ugyanis azt észlelte, hogy a Sanofi-Aventis visszautasította gyógyszerforgalmazásra vonatkozó szerződés megkötését egy gyógyszer-nagykereskedő vállalkozással.

A Sanofi-Aventis Magyarország Zrt. több olyan gyógyszert is forgalmaz, amelyek kulcsfontosságúak a gyógyszer- nagykereskedők versenyképes kínálati portfóliója szempontjából, és amely gyógyszerek érintett piacain fennállhat a Sanofi-Aventis Magyarország Zrt. gazdasági erőfölényes pozíciója.

Ezzel összefüggésben felmerült annak gyanúja, hogy a Sanofi-Aventis Magyarország Zrt. olyan gyakorlatot alkalmaz gyógyszer-nagykereskedelmi partnerei kiválasztása során, amelyben a kiválasztás nem a kapcsolat várható tényleges gazdasági hatékonyságának megítélésén alapul, ugyanakkor a piaci szereplők egyes csoportjait az inkumbens piaci szereplőknél indokolatlanul hátrányosabb helyzetbe hozza.

A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozás feltételezhetően megsértette a Tpvt. valamint az Európai Unió működéséről szóló szerződés erőfölénnyel való visszaélés tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.