Nem menő a horvát és román tengerpart

2014.07.31. 11:30

Július utolsó hétvégéjén 95 ezer ember ment strandolni a román tengerpartra, ami csúcsot jelent az idei szezonban – tavaly ilyenkor azonban a látogatók száma 165 ezer volt. Becslések szerint a május-szeptemberi időszakban mintegy 1 millió vendéggel lehet számolni, ami 20 százalékkal kevesebb a 2013-asnál – írja a Napi.hu.

Ebben a rossz idő és a gyenge szolgáltatások mellett annak is szerepe van, hogy a románok a sajátjuknál szívesebben nyaralnak a görög és a török tengerparton. Ugyanakkor nem csak a tengerpart gyengélkedik: külföldiek csak 3,4 millió vendégéjszakát töltöttek tavaly Romániában, míg Magyarországon 12 milliót, Bulgáriában pedig 14,3 milliót.

A horvát idegenforgalom se fogja teljesíteni idei tervét, pedig ez adja az ország bruttó hazai termékének 15 százalékát – írta a Balkan Insight. Bár a hivatalos adatokat júliusról még nem adták ki, a részeredmények kiábrándítóak.

Az erős tavaszi kezdés után, amikor 6,6 százalékkal nőtt a beutazások száma, több hagyományosan népszerű körzetben 10-14 százalékos visszaesést tapasztaltak. Különösen meglepő, hogy visszaesés sújtja Isztriát és Kvarnert. Itt is a rossz időt, valamint idegenforgalmi struktúra és kínálat hiányosságait teszik felelőssé a jelenségért.