Az orosz titkosszolgálatnak is köze lehetett a paksi szerződéshez

2014.08.02. 22:03

A 444 szemlézi a legolvasottabb francia hetilap, a Nouvel Observateur július végi számát, mely az orosz titkosszolgálatok franciaországi tevékenykedése kapcsán egy rövid megjegyzésben azt állítja, hogy a Roszatom orosz nukleáris technológiát gyártó cég “egy európai országgal” kötött üzletében titkosszolgálati eszközöket is igénybe vett.

A Roszatom ugyanis az orosz titkosszolgálat franciaországi forrásától megtudta, hogy Areva nevű francia riválisa már titokban ajánlatot tett az ország vezetésének, és az ajánlat részleteivel is tisztában volt. Nem nehéz a név nélkül említett ügyletet azonosítani: ez csak a Roszatom paksi szerződése lehet, amit Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2014 elején írtak alá Moszkvában.

Azaz az orosz állam tulajdonában lévő cég tisztességtelen eszközökkel szerzett információkat a francia állam résztulajdonában lévő riválisa ajánlatáról. Arra a cikk angol leirata nem tér ki, hogy a paksi szerződés nyélbe ütése során milyen egyéb konspiratív-politikai eszközöket vetettek be.

Az Areva magyarországi lobbitevékenységéről a 444 egyedül annyi információt talált, hogy 2014 februárjában - azaz már a paksi szerződés megkötése után – a Magyar Nemzet felemlegette: Mesterházy Attila akkori baloldali listavezető még 2013-ban egy budapesti szállodában tárgyalt a francia cég vezetőivel.

Az atomerőmű-építésre alkalmas cégek köre igen szűk, ezért a Roszatom és az Areva Csehországban is rivalizáltak a temelíni erőmű bővítésére kiírt tender során. Akkor a Roszatom nyert, a projektet azonban a Krím elfoglalása után – garanciahiányra hivatkozva, de nyilván politikai okokból – lefújták.