Csődbe mennek a gyenge rubel miatt az orosz utazási irodák

2014.08.04. 19:37

Három héten belül már a negyedik orosz utazási iroda megy csődbe. A Labirintus nevű cégnek 27 ezer olyan utasa volt, akinek nem volt jegye a hazautazáshoz. Már 40 különjáratot indítottak értük, de 16 ezren továbbra is külföldön vannak. A négy utazási iroda összesen 50 ezer orosz turistát hagyott jegy nélkül külföldön.

A csődök fő oka a rubel gyengülése. Az ukrajnai konfliktusok kirobbanása előtt, 2013 szeptemberében még 11 százalékkal erősebb volt a rubel  – írja az MTI.

Hétfőn Oroszországban felfüggesztette a működést az Aeroflot egyik belföldi fapados vállalata is. Ők azt írták, „példa nélküli nyomásgyakorlás”, hogy az uniós szankciók miatt az európai partnereik felmondták a karbantartásra és biztosításra kötött, sőt, a gépek lízingeléséről szóló szerződéseket is. Az EU a társaság európai vagyonát is befagyasztotta, arra hivatkozva, hogy a Krími-félszigetre indított járataikkal hozzájárultak a Krím Oroszországba való beolvasztásához.

A cég angol nyelvű honlapján jelenleg csak egy rövid üzenet van, amelyben azt írják, az európai szankciók miatt augusztus 4-étől felfüggesztik a működést.