Dömötör
12 °C
14 °C

Tüntettek a kirúgott szakszervezetisért

2014.08.04. 15:03 Módosítva: 2014-08-04 15:04:33
Szívpanaszok miatt mentővel vittek kórházba egy szakszervezeti vezetőt a Hankook gyárából, mire hazaért már otthon várta a felmondólevele. A szakszervezet szerint a kirúgással akarták ellehetetleníteni a dolgozók érdekvédelmét, a Hankook szerint a kirúgott vezető hazudott nekik. Hétfő délutánra szervezetek tüntetést a cég rácalmási telephelye előtt.

Egy órát se tartott a Hankook gyára előtt Rácalmáson az a nagyjából kétszáz fős tüntetés, amit a szervezők szerint vagy ötven szolidaritó szakszervezet tartott, miután a múlt héten rendkívüli felmondással eltávolították a Hankook szakszervezetének elnökét. Helyszíni tudósítónk szerint a bányász, a közszféra, a pedagógusok és más szakszervezetek pont műszakváltásra időzítették a megmozdulást, de azok a dolgozók, akik kijöttek a gyárból, nem csatlakoztak a tömeghez. A gyárból kiérkező egyik munkás szerint rabszolgaság van bent, aki beállna tüntetni, annak később még rosszabb lenne.

A tüntetők hangszórókat szereltek fel, amik a gyár felé szóltak, hogy az udvaron is hallani lehessen a beszédeket. Sokan álldogáltak a céges buszokra várva, nézték a tüntetőket. Az egyik dolgozó azt mondta, hogy hallott ugyan a tüntetésről, de nem nagyon érdekli.

A tüntetők egyetlen akcióként feltartóztattak pár buszt, amik a dolgozókat vitték éppen haza, de a helyszínre kivezényelt négy rendőr gyorsan rendet tett.

A Hankook rövid közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy a szakszervezeti vezető kirúgásának semmi köze a szakszervezeti munkájához, vagy a jogi tanulmányaihoz. Roy Katalin, a cég kommunikációs vezetője azt írta, hogy „a felek számára az lenne a legjobb megoldás, ha a kedélyek csillapodnának, a józanság uralkodna az indulatok felett, és nem a média lenne a közvetítő a két oldal között.”

Tanulmányi vagy fizetetlen szabadság?

Kirúgta a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének elnökét a Hankook dunaújvárosi gyára. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint azért mondtak fel a férfinak, mert szakszervezetisként a dolgozók érdekeit képviselte, ráadásul elkezdett jogot tanulni.

A dolgozónak küldött felmondólevélben a cég négy oldalon keresztül részletezte, hogy mi volt a baja Bognár Ferenccel. A Hankook azért rúgta ki rendkívüli felmondással (így végkielégítés sem jár) a férfit, mert állításuk szerint hamis adatok alapján kért és kapott tanulmányi szabadságot, míg Bognár szerint szó sem volt tanulmányi szabadságról, ő csak rendes fizetés nélküli szabadságot kért. A tüntetésen ő is ott volt, az Index tudósítójának azt mondta, hogy nem örül, hogy ilyen apropóból kell találkoznia ezekkel az emberekkel. A kirúgása miatt be fogja perelni a céget.

A szabadságok kérdése azért fontos, mert a régi munka törvénykönyve szerint annak, aki munka mellett tanult, a vizsgák miatt extra – fizetés nélküli – szabadság járt. Az új, a munkáltatóknak sokkal inkább kedvező törvényből ez a rész is kikerült, aki viszont a törvény 2012-es hatályba lépése előtt kezdett hozzá a tanulmányaihoz, annak továbbra is járt ez a kedvezmény. Aki azóta kezdett el a munka mellett tanulni, annak saját magának kell megoldania a szabadságot.

Bognár még 2012 előtt kezdett el Pécsen jogot tanulni, de 2013 szeptemberében újraindultak a tanulmányai. Ezért nem volt jogosult tanulmányi szabadságra.

A legutóbbi vizsgaidőszakban, júniusban a rendes szabadságának az a része, amiről ő rendelkezett, már elfogyott, ezért azt nem tudta kivenni az abban a félévben lévő két utolsó vizsgájára. Innentől válik szét a Hankook és Bognár verziója.

Bognár azt mondja, hogy szó sem volt tanulmányi szabadságról, ő a Hankook által használt rendes szabadságkérő formanyomtatványon kért fizetés nélküli szabadságot, mert már nem volt olyan fizetett szabadsága, amit kérhetett volna, de a vizsga fontos volt neki. Az egyik napra vonatkozóan nem is írta oda, hogy miért kéri a szabadságot, a másik napnál annyi indoklást írt, hogy egy egyetemi vizsgáról van szó (Bognár elmondása szerint a formanyomtatvány kérte az indoklást).

A Hankook szerint viszont Bognár tanulmányi szabadságot kért és nem szólt, hogy megszakadtak, majd újraindultak a tanulmányai. Így a cég azt hitte, hogy még jogosult a tanulmányi szabadságra, ezért engedték el.

Mentővel vitték kórházba, közben megkapta a felmondást

A szakszervezet szerint ráadásul a felmondást éppen akkor vitték házhoz Bognárnak, amikor ő a kórházban volt, ahol a szívpanaszait vizsgálták. A hétfő kordélutáni tüntetésre hívó levélben azt írják, hogy „éppen a munkáltatóval folytatott tárgyalásról vitte el a mentő, s mialatt szívpanaszait vizsgálták, a lakására vitték a rendkívüli felmondást tartalmazó levelet”.

A Hankook közleménye szerint nem tehettek mást, kötelező volt kézbesíteniük a felmondást: „a magyar jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy valakinek a rosszullétét/betegségét figyelembe vegye a munkáltató, ha az ügye egyébként már tisztázott. Ilyenkor a hatályos jogszabályok szerint akkor is kézbesíteni kell a felmondást, ha a munkavállaló betegállományban van. E szabály betartását a bíróságok szigorúan vizsgálják, következetesen érvényre juttatják. ”

A tüntetést a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szervezi, szolidaritását fejezte ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.