Új csatornát építenének a suezi mellé

2014.08.05. 15:07

Új csatornát építene a szuezivel párhuzamosan Egyiptom, jelentette be kedden a Szuezi-csatornát működtető hatóság vezetője. Mohab Mamis elmondta: 35 kilométer hosszan új medret ásnának a 163 kilométer hosszú vízi úttal párhuzamosan, 35 kilométer hosszan pedig kiszélesítenék a meglévő csatornát.

Az építkezés, amely egymillió új munkahelyet teremtene, egy éven belül befejeződne. Hozzátette: nem külföldi befektetőket, hanem egyiptomi vállalatokat szeretnének megbízni a csatornaépítéssel. Előzetes számítások szerint a beruházás költsége mintegy négymilliárd dollár (934 milliárd forint) lehet. A bővítéssel az átkelési idő 11 óráról mindössze 3 órára csökkenne.

A projekt keretében nemzetközi ipari és logisztikai központot is létrehoznának a térségben. A Szuezi-csatorna évente mintegy 5 milliárd dollár bevételt hoz Egyiptomnak, amelyre nagy szüksége van, mert a 2011-es felkelés után kialakult bizonytalan politikai helyzet miatt visszaesett a turizmus, és lelassult a külföldi tőkebeáramlás. Az 1869-ben megnyitott Szuezi-csatorna jelentősége abban áll, hogy rajta keresztül Afrika megkerülése nélkül lehet eljutni az észak-atlanti térségből Ázsiába.

A saját tömegsírunkat ássuk

Az ókori, mezőgazdasági államokban a víz volt az elnyomás eszköze. Aki ugyanis az öntözéshez szükséges vizet birtokolta, az önös céljainak rendelhette alá a többi embert. Hogy miért fontos ez? Mert ma már nem csak szimpla hidraulikus diktatúrákkal működtetik a világot a Háttérhatalmak, hanem multihidraulikus elnyomással. Mégis, mi fog ezen az új csatornán közlekedni? Energia, információ vagy simán csak pénz, tehát semmi valódi. Ne legyen kétségünk,  a semmiből fognak itt még több pénzt csinálni a bankokon keresztül az Irányítók.  Nincs mit ünnepelni, egy fokkal megint értéktelenebb lett az emberi tudat.

Konteó-nap az Indexen