A forintot is felbeszélte az EKB-elnök

2014.08.07. 16:59

Az Európai Központi Bank (EKB) 0,15 százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtöki kamatdöntő ülésén. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak. Nem változott a mínusz a 0,1 százalékos negatív betéti kamat sem. Az EKB legutóbb június 5-én csökkentette 10 bázisponttal, 0,15 százalékra az alapkamatát.

A kamatdöntés után sajtótájékoztatót tartott Mario Draghi, az EKB elnöke. A piacok jól fogadták az európai jegybank elnökének szavait (valószínűeg azért, mert az eszközvásárlások intenzív előkészítéséről beszélt), a forint is sokat erősödött: 315,7-ről egészen 314,4-ig az euróval szemben.

Jelenleg nagyobbak az euróövezet gazdaságát veszélyeztető kockázatok, mint néhány hónapja - mondta az Európai Központi Bank elnöke csütörtökön Frankfurtban az eurójegybank kormányzótanácsának havi ülése után. Draghi szerint az ukrajnai válságnak nagyobb a hatása az euróövezetre, mint a világ más részeire, de egyelőre nehéz megítélni, pontosan milyen hatással lesz az ukrajnai helyzet az eurózóna gazdaságára. Szerinte csak néhány euróövezeti pénzügyi intézmény függ jelentősebben Oroszországtól.

"Ugyanakkor nagyon nehéz megítélni, milyen tényleges hatása lesz a szankcióknak az egyik oldalon, és az erre válaszul bevezetett büntetőintézkedéseknek a másikon" - mondta Draghi.