Heim: Jöhet a 330-as euró

2014.08.07. 09:39

„Nem hiszek abban, hogy a bankot kitekerjük valakinek a kezéből olcsón, belenyomunk valamilyen állami üzletet, s akkor szépen lesz nyereség” – nyilatkozta a Figyelőnek Heim Péter. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint ha nem olyan bankáraink lesznek, akiknek kellő szakmai tudásuk és nemzetközi ismereteik vannak, hanem zárt világban gondolkodnak, akkor az ország versenyképtelen lesz.

Szerinte a bankszektor akár 1700 milliárd forintos veszteséget is elszenvedhet a mostani bankmentő csomag és a szerződések várható forintosítása nyomán, bár várható, hogy az állam is beszáll valamennyivel a terhek elviselésébe.

330-as euró, de legalább diktatúra nem lesz

A közgazdász szerint a tartósan alacsony kamatszint következtében a forinton nyomás lesz az elkövetkező időszakban, oda fog átterelődni a feszültség a nemzetközi piacokon. Akár 330 forintig is elszaladhat az árfolyam, pedig szerinte a 305 körüli eurókurzus a gazdaság számára megfelelő szint.

Heim Péter úgy gondolja, hogy az elkövetkező öt-hat évben növekedés várható Magyarországon, s ezt az időszakot ki kell használni arra, hogy a fiatal értelmiséget – „mindegy, hogy konzervatív vagy liberális gondolkodásúak" – bevonják az ország építésébe, különben 2020 után újraindulhat az alacsony növekedés, a magas adósság visszahúzó spirálja.

„Én nem tartok attól, hogy itt diktatúra épül, attól nagyon messze vagyunk. Olyan országban élünk viszont, ahol a tudás még mindig nincs megbecsülve, s ha ezen nem tud ez az ország túllépni, akkor itt komoly gondok lesznek" – nyilatkozta a Figyelőnek a Századvég Gazdaságkutató elnöke.