Máris ki kell menteni az orosz bankokat

2014.08.08. 14:25

Két orosz többségi állami tulajdonban levő bank, amely a nyugati szankciós listára került, máris a kormány segítségét kéri – írja a Napi.hu.

A Moscow Times szerint a Gazprombank és a Rosszelhozbank a kormányhoz fordult segítségért - közel 4 milliárd dollárt kértek, miután a nyugati szankciók megfosztották őket a nyugati piacokon való hitelfelvétel lehetőségétől. A moszkvai jegybank már július végén megígérte, hogy kisegíti azokat a bankokat, amelyek a szankciók miatt kerülnek nehéz helyzetbe, azonban senki sem számított arra, hogy erre ilyen hamar szükség lesz.

Az Európai Unió az öt legnagyobb orosz bak közül négyet vett tiltólistára: a Sberbankot, a Gazprombankot, a Rosszelhozbankot és a VTB-t.

Elméletileg nem egyértelmű, hogy a Gazprombank jogosult-e a költségvetés támogatására, mert formálisan nem állami bank - 35,5 százaléka van az állami Gazprom tulajdonában. Ennek ellenére egyértelműen nem fogják magára hagyni a bajban.

A Sberbank befektetési kutató részlegének adatai szerint az orosz bankok 207 milliárd dollárral tartoznak külföldi pénzintézeteknek, amiből idén 20,6, jövőre 30 milliárdot kell törlesszenek. A jegybank óriási tartalékaiból játszva segíthet, de nem olcsón - a bankoknak 8,5 százalékos kamatot kell fizetniük hiteleire.