Putyin éhhalálra ítéli Oroszországot?

2014.08.08. 11:45

Oroszország, a világ ötödik legnagyobb élelmiszer-importőre kétségbeesetten próbál új élelmiszerforrásokat találni, miután az európai, norvég, amerikai, kanadai és ausztrál exportőröket kitiltotta piacáról – foglalja össze a helyzet Qz.com.

Így hiába okoz némi kárt egy-két nyugati gazdasági kisebb szektorában – például a magyar sertéságazatban –, saját országában sokkal húsbavágóbb lehet a pusztítás.

Oroszország 2012-ben a világ összes élelmiszerimportjának 3 százalékát fogyasztotta el, ennek értéke 39 milliárd dollár volt akkor. A teljes orosz import tizede mezőgazdasági, és annak is a nagy része a most betiltott országokból érkezik. (Különös egyébként, hogy Japán, Svájc és Új-Zéland is szankcionálja Oroszországot, de róluk valamiért megfeledkeztek Putyinék a megtorló kereskedelmi korlátozások kiszabásakor.)

Nem csak a francia sajtok és pezsgők miatt aggódó milliárdosoknál vagy a luxuséttermeknél lesz ez probléma az orosz élelmiszerellátásban. Az orosz mezőgazdasági minisztérium szerint az orosz disznóhús-, hal- és gyümölcsfogyasztás tíz százaléka érkezett azokból az országokból, ahonnan most betiltották az importot. (Itt szépen vizualizálva megnézheti az orosz külkereskedelem szerkezetét.)

Most rohamtempóban próbál új élelmiszerimport-forrásokat találni a Kreml, a gyümölcsöt Törökországból, a baromfit és a marhahúst pedig a messzi Brazíliából és Argentínából szeretnék pótolni. De a legtöbb közgazdász szerint ha egyáltalán majd valamikor eredményre is vezet ez a keresés, az jóval később lesz, addig még komoly élelmezési problémák lehetnek ebből.

Főleg azért tűnik károsnak az orosz döntés, mert várhatóan jelentősen emelkedni fognak az oroszországi élelmiszerárak – vagy ha ezt hatóságilag megakadályozzák, akkor hiány lesz –, pedig éppen az elszálló infláció az egyik legnagyobb gazdasági probléma ma Oroszországban. Az orosz inflációt egyébként jobban mozgatja az élelmiszerár, mint a nyugati országokét, hiszen itt szegényebbek az emberek, így a jövedelmük nagyobb részét költik élelmiszerre.