Forintrogyasztó hetünk volt

Ez történt a gazdaságban az év 31. hetében

2014.08.09. 14:54

Szijjártó Péter augusztus 1-én bejelentette, hogy a motorblokkokat, hengerfejeket gyártó, mexikói tulajdonban lévő Nemak Győr Kft. négyszázmilliós támogatást kap az államtól a következő nagyberuházásához – azóta viszont felszívódott a KÜKÜM államtitkára. Nem avatott fel egyetlen új üzemet sem. Hosszú ideje ez az első hét, hogy Szijjártó Péter nem tárgyalt senkivel, nem jelentett be semmit, egyetlen alapkövet nem helyezett el.

Joggal aggódunk hát a magyar gazdaságért.

Főleg, hogy a forintnak olyan rossz hete volt, mint már rég: egészen 317-ig gyengült az euróval szemben. A szerdai forintárfolyam volt minden idők harmadik legrosszabbja, a történelmi forintmélyponttól alig 1 százalékra voltunk (és most sem vagyunk sokkal messzebb). Hogy ez mi miatt történt, itt szedtük össze, röviden legyen annyi elég, hogy

  • Nyaralnak a brókerek, így nagyok a kilengések a piacon.
  • Az ukrán-orosz helyzet miatt megijedtek a befektetők.
  • Túl jól megy az amerikai gazdaságnak.
  • Felelőtlen volt az MNB a kamatvágásokkal és a trükkös újításokkal.
  • Növeli a bizonytalanságot a magyar kormány.

Szerencsére tőlünk teljesen független okokból a végül a mélyponthoz képest valamivel jobb árfolyamon fejezte be a hetet a forint, de a veszély továbbra is ott van – a Századvég elnöke szerint például simán elmehet 330-ig az euróval szemben.

Bomba hír volt a héten, hogy végre új információkat tudhattunk meg a trafikmutyiról. A DK ugyanis kiperelte az fejlesztési minisztériumtól a trafikpályázatok dokumentációjának egy fontos részét. A lényeg az, hogy most már bizonyíték is van rá, hogy teljesen találomra osztották a szubjektív pontszámokat a pályázatok értékelői. Itt és itt dolgoztuk fel a témát részletesen.

A héten körbejártuk:
 
Putyin eközben megfosztotta Oroszországot a magyar disznóhústól.

A hét nagy geopolitikai eseménye volt, hogy kiderült: az orosz elnök, Vlagyimir Putyin az orosz nép kiéheztetésén és az európai mezőgazdaság egy részének megroppantásán (valamint az európai repülőgépek kitiltásán) keresztül szeretné megnyerni azt a nagy pénzügyi háborút, amiben egyébként eleve vesztett helyzetből indult. Két orosz bankot máris ki kellett menteni a nyugati szankciók miatt, a gyenge rubel kinyírja az orosz utazási irodákat, és még a moszkvai állatkert medvéivel is baj van.

A Kreml tehát a mezőgazdasági import egy részének korlátozásával akar kárt okozni Európának és szövetségeseinek. Magyarországon főleg a sertéságazatban lehetnek szomorúak, hiszen az ő részesedésük bővült a legdinamikusabban az utóbbi években az orosz piacon:

 

De ez azt is mutatja, hogy mekkora lehetőségek lehetnének az orosz piacban Magyarország előtt, ha Putyin értelmetlen agressziója miatt nem kerültünk volna velük ilyen feszült viszonyba. Most viszont Oroszországban csúnyán drágulni fog az élelmiszer (még nagyobb lesz az infláció), Európában pedig a sok fölösleg miatt olcsóbb lesz (még nagyobb lesz a veszély, hogy deflációba fordul az árak változása).

Magyarországon elkezdődött az augusztus,

ezt Szijjártó eltűnésén kívül a komolyabb hírek hiánya is jelezte, de azért így sem maradtunk érdekes új fejlemények nélkül.

A tőzsde folytatta útját felé, a BUX eséssel zárta a het. Az OTP árfolyama újra 4000 forint alá került, nyilván nem függetlenül a devizahitelesek körül problémáktól és az orosz-ukrán helyzettől. A Magyar Telekomot pedig a felvásárlási pletykák pesszimista fordulata miatt adták keményen, ezt a vártnál jobb gyorsjelentés sem ellensúlyozta.

   30. heti záró 31. heti záró
BUX  17 700   17 126
OTP 4 085   3 803
Mol 11 530   11 515
Richter 3 909   3 810
Magyar Telekom 374   357

Hogy mi van a magyar gazdaságban, arról ellentmondásos hírek érkeznek. A GKI szerint megtorpant a gazdaság, a MKIK-GVI konjunktúramutatója szerint viszont igen optimisták lettek a magyar vállalatok (igaz, inkább a külső környezet javulását várják, mintsem magukban bíznának). Kiderült, hogy végre több élelmiszert vásárlunk, a horvát tengerpartokat pedig lerohantunk. Az ipar bővült, a turizmus is, az export is, de utóbbi a korábbinál lassabban. A lakásárak csökkentek.

Hát külföldön?

Ott sem volt most nagyüzem. Az európai kamatdöntés és az új orosz szankciók mellett talán a felvásárlások fekete napja érdemel említést (két, hónapok óta előkészített, összesen százmilliárd dolláros gigaüzlet, a Time Warner-Fox és a Sprint-T-Mobile US vált füstté két óra leforgása alatt), és az, hogy a bajba jutott portugál bankot 4,4 milliárd eurónyi állami pénzből kimentették. Ghánát pedig utolérte a magyar átok, az IMF-hez menekül.