Kevesebb olaj kell a világnak

2014.08.12. 13:49

Kevesebb olaj iránt lesz kereslet idén, mint azt korábban becsülte az IEA (a nemzetközi energiaügynökség, ami valójában az olajimportőr országok érdekvédelmi szervezete), derült ki a szervezet olajpiaci jelentéséből.

Az IEA havi rendszeres piaci jelentésében az olajkereslet-növekedési előrejelzését az idei évre napi 180 ezer hordóval, napi egymillió hordóra csökkentette. Az alacsony észak-amerikai és európai kereslet miatt az idei második negyedévben mindössze napi 700 ezer hordóval nőtt az olajfelhasználás, több mint két éve a legalacsonyabb mértékben.

Miért a gyenge fogyasztás?

  • Az eddigi adatok szerint idén csökkent a felhasználás.
  • Az IMF rontotta a globális növekedési becsléseit.
  • Csökkent a fejlett országok finomítóinak teljesítménye.
  • A kínaiak hirtelen kevesebb olajat kezdtek importnál.

Mindez bőven ellensúlyozta az olajtermelő régiókban jelentkező geopolitikai feszültség kínálatot veszélyeztető hatását. "A líbiai, iraki és ukrajnai fegyveres konfliktus ellenére az olajpiac ellátottsága jobban alakult a vártnál, az Atlanti térséget pedig egyenesen túlkínálat jellemzi" - írja a jelentés.

Hiába forrong a világ, a szaúdiak mindent telenyomnak olajjal

Júliusban az OPEC termelése napi 300 ezer hordóval, napi 30,44 millió hordóra, öthavi csúcsra emelkedett, mivel Szaúd-Arábia növelte termelését és Líbiában is helyreállt a termelés.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre, napi 230 ezer hordóval, napi 10,01 millió hordóra növelte termelését júliusban, szeptember óta a legmagasabb szintre. Líbia pedig termelését napi 430 ezer hordóra duplázta. Mindez ellentételezte az iraki, iráni és nigériai termelés kiesését.

Az Atlanti olajpiac megfelelően el van látva, úgyhogy a líbiai termelésnövelés nehezen talál vevőre, amiből árcsökkenés is lehet - mutat rá az IEA piaci elemzése. Az iraki és ukrajnai helyzet változatlanul kockázati tényező, a piac azonban bízik benne, hogy az OPEC képes lesz fedezni a keresletnek az év második felében várható növekedését - jelzi az IEA.

Az év második felében a világpiaci napi 30,8 millió hordós keresletet támaszt majd az OPEC termelése iránt, magasabbat az IEA előző havi, júniusi előrejelzésénél. Éves átlagban az OPEC-olaj iránti kereslet azonban napi 29,9 millió hordóra csökken a korábbi előrejelzésben kilátásba helyezett 30 millió hordóról.

A globális olajkereslet 2015-ben napi 1,3 millió hordóval emelkedik majd, napi 90 ezer hordóval kisebb mértékben az IEA előző havi piaci elemzésében jelzettnél.