Az oroszok nem fizetik ki a francia hadihajókat

2014.08.13. 14:57

Oroszország feltételhez köti, hogy kifizesse annak a két francia gyártmányú Mistral helikopterhordozó árát, amelyek szállításáról még jóval a orosz-nyugati viszony megromlása előtt kötöttek szerződést.

Az orosz hadseregnek rendelt két Mistral osztályú hadihajó árának utolsó részletét csak akkor fogja átutalni a moszkvai kormány, ha a francia gyártó a második hajót is leszállította a megrendelőnek - jelentette ki az ITAR-Tass tudósítása szerint Anatolij Isszakin, a fegyverek exportjáért és importjáért felelős Rosoboronexport vezetője. Ezt az összeget a szerződés szerint 2015 novemberében kell kifizetni.

Francois Hollande francia államfő júliusban azt nyilatkozta, hogy a második hadihajó leszállítása Oroszország magatartásától függ, azaz attól, hogy Moszkva módosítja-e Ukrajnával szembeni politikáját - idézte az elnököt annak idején a Reuters. Az amerikai kormány és Franciaország számos NATO-szövetségese nyomást gyakorolt Párizsra, hogy már az első Mistralt se adja át az orosz haditengerészetnek - ez még az idén esedékes, míg a második hajót a jövő év végéig kell leszállítani -, ám nem jártak sikerrel.

A nyugati országok attól tartanak, hogy az oroszok csak agresszív fellépésük kiterjesztésére használnák fel az új fegyvereket, Franciaország azonban szívná a fogát, ha elesne a zsíros, 1,2 milliárd euró értékű Mistral-üzlettől. Az együttműködésnek egyébként korábban folytatását is tervezték: a harmadik és a negyedik hajó már orosz gyárakban készült volna francia segítséggel és részben nyugati technológiával szerelték volna fel őket.

A korszerű hadihajók megvásárlásának nagy jelentősége van az orosz fegyverkezésben. Komoly szerepet szánnak nekik abban, hogy Oroszország visszaépítse jelenlétét a világtengereken, amit a Szovjetunió összeomlása után veszített el. A Mistraloknak a Földközi-tengeren szánnának szerepet ebben a tervben. Moszkva összesen 700 milliárd dollárt szán a hadsereg korszerűsítésére - emlékeztetett a Moscow Times.