Így nem ingyenes az ingyenes bankszámla

2014.08.13. 12:43
Alapvetően azért nem ingyenesek a nulla forintos bankszámlák, mert természetesen a bankok is az üzletet keresik. De azért sem, mert a pénzügyi tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel óta a bankoknak nem éri meg ingyenes szolgáltatásokat nyújtani. Mégis vannak ingyenesnek hirdetett bankszámlák! Akkor most hogy is van ez? Utánajártunk és megmutatjuk az előnyeiket, de azt is elmondjuk, amit a bankok nem reklámoznak.

 

A Bankráció kiválasztott néhány olyan bankszámlát, melyet ingyenesnek hirdetnek a bankok, vagy reklámjaikban az ingyenes költségekkel érvelnek. Mindegyik számlánál kiemelik, hogy mi az, ami valóban ingyenes és mi az, ami nem, illetve az ingyenességnek milyen feltételei és korlátai vannak. A cikk végén egy táblázat össze is foglalja a lényegesebb megállapításokat.

  • AXA Bank OKÉ 4 Bankszámla

Az AXA Banknál akkor kapunk ingyenes számlavezetést (legalább ez év végéig, utána emelkedhet 100 forintra a havi díj), ha legalább havi 300 ezer forint jövedelem átutalás érkezik a bankszámlára (akár 2 részletben) vagy 3 millió az átlagegyenlege az ügyfélnek, nem beleértve a lekötött betétet (mely egyébként ebben a számlacsomagban mindig új akciós lekötött betétként kamatozik.). Ha egyik feltétel sem teljesül, a havidíj 3900 forint. A további díjak már függetlenek attól, hogy a fenti feltétel teljesül-e vagy sem.

Ha az interneten utalunk vagy csoportos beszedési megbízást adunk, mindkettő külön-külön havi 300 ezer forintos értékhatárig ingyenes, afelett a pénzügyi tranzakciós illetékkel megegyező 0,3 százalék, maximum 6.000 Ft díjat kell fizetni.

Kétféle bankkártya választható, mindegyik érintésmentes fizetésre is alkalmas funkcióval (PayPass) kerül kibocsátásra. Az olcsóbb bankkártyáért igényléskor és megújításkor 1.000 Ft-ot fizetünk (kedvezményesen), havonta pedig további 540 forintos kártyadíjat (éves díj helyett). A drágább AXA World MasterCard (szintén PayPass) bankkártyáért 1000 forintot fizetünk igényléskor (kedvezményesen), majd minden évben 15 000 forintos éves díjat. A magas díj azzal magyarázható, hogy ez egy prémium kártya sok szolgáltatással és negyedévente meghirdetett üzletcsoportokban akár 5 százalék visszatérítéssel, továbbá akár havi 4 ingyenes készpénzfelvétellel itthon és külföldön. A pontos kedvezmény mértéke csak a kártyás vásárlások havi értékétől függ, a jövedelemtől nem.

A bankkártyás vásárlásért nem kell fizetni, szintén ingyenes a bankkártya SMS szolgáltatás havidíja (SMS-enkénti 19 Ft-os díjjal). A drágább World MasterCard bankkártya választása esetén az SMS díj is ingyenes.

Ha az ügyfél másik számlacsomagba szeretne váltani, 4500 forintot kell leszurkolnia, de az egy éven belüli számlamegszüntetésért is 1000 forintot kell fizetni.

A fenti bankkártyákhoz egyébként beépített biztosítások is tartoznak, az olcsóbb kártya egész Európára kiterjedő 30 napos, a drágább World MasterCard az egész világra kiterjedő 60 napos utasbiztosítást tartalmaz, további díj nélkül. A World MasterCardhoz egy külön egészségbiztosítás is tartozik.

Újdonság viszont, hogy  az elégedetlen ügyfeleknek, vagyis akik most nyitnak számlát és 1 éven belül elmennek, 20 000 forintos jóváírást kapnak.

  • Budapest Bank Zéró számlacsomag

Ez egy 3 éves csomag, mely utána egy drágább díjcsomagra vált. Ebben a számlacsomagban a 0 forintos bankszámla havidíjnak elektronikus kivonat és havi rendszeres 150 ezer forintos bejövő átutalás a feltétele (ennek hiányában 2030 forint a havidíj) továbbá még az is feltétele a nulla havidíjnak, hogy az ügyfél 30 000 forint értékben vásároljon a bankkártyájával minden hónapban. Ha ez utóbbi feltétel nem teljesül, a havidíj 180 forint. A papír alapú kivonat a fentieken felül plusz 100 forintba kerül.

A számlához kérhető legolcsóbb PayPass Maestro bankkártya éves díja 3590 forint, melyhez 483 forintért (az igénylést követő első 6 hónapban díjmentesen) korlátlanul ingyenes SMS-t küldő értesítő szolgáltatás tartozik, vagy kérhető havidíj-mentes SMS csomag is, 39 forintos SMS díjjal. A bankkártyás vásárlás díjmentes.

Ebben a számlacsomagban az interneten keresztüli átutalásért bankon belül csak a tranzakciós illetékkel megegyező összeget (0,3 százalék max. 6000 forintot), bankon kívül ezen felül még 0,2 százalék, min. 100 forint, max. 9990 forintot kell fizetni. A csoportos beszedés díja ebben a csomagban 0 forint.

  • FHB Bank FHB Aktív Bankszámla

Ennél a bankszámla terméknél akkor sem kapunk ingyenes számlavezetést, ha a bank 120 000 forintos beérkező jóváírási feltételének eleget teszünk. Ekkor ugyanis elektronikus kivonattal 200 Ft-ot, postai kivonattal 425 forintot kell fizetni havonta. Ha a jóváírási feltétel nem teljesül, a havidíj 3525 forint, postai kivonattal pedig 3745 forint.

A bankon belüli és kívüli telefonos és internetbankos átutalások és a csoportos beszedések a pénzügyi tranzakciós illeték áráért indíthatók, a számlához kapcsolódó SMS csomag havidíja pedig 58 forint, SMS-enkénti díja 26 forint.

A legolcsóbb Maestro bankkártya az első évben ingyenes akkor, ha az ügyfél a számlanyitástól számított 60 napon belül legalább egyszer, 1000 forint értékben vásárol a kártyával, különben 3500 forint, ahogy a későbbi években is. A bankkártyás vásárlás díja 0 forint.

A díjcsomag váltás itt 1750 forintba kerül.

  • GRÁNIT Bank GRÁNIT - Bajnok és GRÁNIT - Bajnok Plusz számlacsomag

Ezeknél a számlacsomagoknál az AXÁ-hoz hasonlóan odafigyeltek a manapság igen alacsony banki kamatnál vonzóbb kamatszint biztosítására, így a félmillió forint feletti egyenleg a mindenkori jegybanki alapkamat -1,5 százalék kamattal gyarapodik.

A GRÁNIT - Bajnok számlacsomag havidíja 0 forint, a GRÁNIT - Bajnok Plusz számlacsomagé pedig 990 forint akkor, ha az adott hónapban legalább 280 ezer forint jóváírás érkezett a számlára VAGY a bankszámla nap végi záróegyenlege egyik nap sem csökkent 150 ezer forint alá. Ha egyik feltétel sem teljesül, úgy mindkét csomagnál 2990 forintos havidíjat fizetünk. Ha az ügyfél nem elégszik meg az elektronikus bankszámla kivonattal, úgy a nyomtatásért és a postázásért a fentiekhez képest plusz 300 forintot számít fel a bank havonta.

Most jönnek különbségek: míg a Bajnok számlacsomagnál (a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő összeg felét kitevő) 0,3 százalékos díjazású belföldi ATM készpénzfelvételből legfeljebb 4-et végezhetünk havonta, addig a Bajnok Plusz csomagnál mind a 4 ingyenes. Ugyanígy van különbség az internetes eseti és rendszeres átutalásban, továbbá a csoportos beszedésben is: míg a sima Bajnok csomagban a tranzakciós illetéknek megfelelő összeg harmadát (0,10 százalék, minimum 0 forint; maximum 6000 forint) kell fizetni, addig a Bajnok Pluszban teljesen ingyenesek ezek a tranzakciók korlátlan számban.

A bankkártyás vásárlás díjmentes, az SMS szolgáltatásért havidíjat nem, csak SMS-enként 20forintos díjat fizetünk, a legolcsóbb GRÁNIT Most bankkártya az első évben 0 forint, utána a Bajnok csomagnál évi 3390, a Bajnok Plusznál pedig 3790 forint.

A számlacsomag módosítási díj szinte kifejezetten olcsónak tűnik a többi ajánlathoz képest, itt "mindössze" 1000 forintot érte fizetni.

  • OTP Bank Simple Szolgáltatáscsomag

Egészen különleges termék az OTP Bank által eleinte a fiatalabb korosztálynak indított, mára azonban már a teljes felnőtt lakosság számára elérhető OTP Simple szolgáltatáscsomag, így sok ügyfélnek érdemes lehet átváltani rá.

A kedvezményes számlavezetési díjhoz 4 havonta legalább 2 hónapban legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő jövedelemnek kell az OTP Simple főszámlára érkeznie 35. életévig, afelett pedig min. 150 000 forint összegű jövedelemnek. Ekkor elektronikus kivonat esetén nem kell havidíjat fizetni, míg papír alapú kivonattal 100 forint ez a díj.

A vizsgált számlacsomagok közül az OTP Simple tolerálja a legjobban, ha nem teljesítjük a feltételeket. Nem csak azért, mert nem minden hónapban követeli meg a pénzügyi feltételeket a folyamatosan biztosított kedvezményekhez, hanem azért is, hogy mérsékeltebben "bünteti" azt, ha nem tudjuk teljesíteni: ekkor a havidíj még mindig csak 722 forint, papír alapú számlakivonattal pedig 833 forint.

A további díjak már nem függnek a jövedelem jóváírástól: díjmentes az internetbank (a többi, széleskörűen elérhető OTP-csomag általában tartalmaz ilyen díjat) és a csomagban kötelező OTP Simple MasterCard Online PayPass bankkártya is kedvező díjú: első évben 0 forint, utána 35 év alatt 2310 forint évente, afelett pedig 4055 forint. Ha biztonsági okokból elkülönített számláról szeretnénk vásárolni az interneten, akkor ezért még külön 99 forintot kell fizetni havonta. A bankkártyás vásárlás díjmentes.

Szintén unikumnak számítanak a bank internetbankon keresztül, akár havonta díjmentesen változtatható SMS és készpénzfelvételi csomagjai, melyekátalánydíjért kínálnak további díjfizetés nélküli tranzakciókat. A normál sms szolgáltatásért alapesetben 149 forintot fizetünk (19 forintonkénti SMS díjjal), de nem sokkal drágábban, 299 forintért kérhetünk olyan kedvezménycsomagot is, amelyben havi 299 forintért az SMS-eket is letudtuk (havi 8 tranzakció felett már visszajön a különbség).

További csomagokkal fokozhatjuk a kedvezményeket: az esetleg kért törvényi ingyenes készpénzfelvételen felül kérhetünk 2 saját ATM készpénzfelvételt tartalmazó csomagot havi 349 forintért, 5 saját ATM készpénzfelvételt tartalmazó csomagot pedig havi 599 forintért (ha ki is használjuk, úgy egy készpénzfelvétel itt már csak 120 forintra jön ki, ami manapság igen olcsónak számít).

Létezik emellett egy Online Tranzakciós csomag is, mely 35 év alatt 199 forintba, afelett 349 forintba kerül havonta és ezért a díjért egyelőre korlátlan számban tranzaktálhatunk további díj nélkül az interneten, beleértve az összes átutalást és a csoportos beszedést. Ha később a korlátlan tranzakciószám megszűnik, havonta az első 5 tranzakció lesz díjmentes ugyanezért a pénzért.

E csomagok nélkül is nagyon kedvezőek azonban az átutalási és a csoportos beszedési díjak: az interneten át utalva bankon belülre és kívülre is csak az illetékkel megegyező összeget (0,3 százalék maximum 6000 forint) kell kifizetni, az állandó átutalás tranzakciónként 38 forintba, a csoportos beszedés pedig tranzakciónként 24 forintbaba kerül.

  • Raiffeisen Bank - Raiffeisen DíjNullázó Plusz Számlacsomag, Raiffeisen DíjNullázó 2.0 Számlacsomag, Raiffeisen Aktivitás 2.0 Számlacsomag

A Raiffeisen DíjNullázó Plusz Számlacsomag ingyen kínálja a betéti kártyás vásárlást, a csoportos beszedést, sőt havi 100 ezer forintig az internetes eseti átutalásokat is. A havi számlavezetési díj akkor ingyenes, ha legalább 150 000 forint jóváírás érkezik a számlánkra, e nélkül a havidíj 1990 forint.

A Raiffeisen DíjNullázó 2.0 Számlacsomag ingyen kínálja a betéti kártyás vásárlást, a csoportos beszedést, az internetes átutalást pedig kedvezményesen, a tranzakciós illetékkel megegyező összegért (0,3 százalék) továbbá kedvezményes a bank saját ATM-jeinek használata is. A havi számlavezetési díj itt akkor ingyenes, ha legalább 120 000 forint jóváírás érkezik a számlánkra, e nélkül a havidíj 1390 forint.

Végül a Raiffeisen Aktivitás 2.0 Számlacsomag ugyanazokat a kedvezményeket kínálja, mint a DíjNullázó 2.0 Számlacsomag, de ennél a csomagnál nincs jövedelem feltétel a díjmentes számlavezetéshez, helyette a bank legalább 4 db átutalási, csoportos beszedési, ATM készpénzfelvételi vagy bankkártyás vásárlási tranzakciót ír elő havonta legalább 50 ezer forint értékben. Ha ez nem teljesül, úgy abban a hónapban 1290 forint havidíj fizetendő.

A bankszámla kivonat elektronikusan ingyenes, postázva 100 forint. Az SMS szolgáltatásért havonta 108 forintot kell fizetni (külön a bankszámlára és külön a bankkártyára kérhető), egy SMS díja pedig 21 forint.

A bankkártyák közül a legolcsóbb, ún. Nem dombornyomott Start OKOSkártya PayPass funkcióval új kártyaként az első évben 0 forint (meglévő kártyaként, számlacsomag váltással 2237 forint vagy 2500 forint), a második évtől évente 3990 forint. A bankkártyás vásárlásért nem kell fizetni.

A díjcsomagváltás 2344 forintba kerül, kivéve a Bázis számláról, ahonnan díjmentes.

bank, számlacsomag ingyenes szolgáltatások korlátok, feltételek
AXA Bank OKÉ 4 Bankszámla
  • havidíj
  • internetes átutalás
  • csoportos beszedés
  • bankkártyás vásárlás
  • SMS havidíj (csak World MasterCard kártyával SMS-enkénti díj is)
  • a havidíj havi 300.000 Ft jövedelem átutalással vagy 3.000.000 Ft átlagegyenleggel ingyenes, egyébként 3.900 Ft
  • az átutalás és a csoportos beszedés csak havi 300 ezer forintig ingyenes (külön-külön)
Budapest Bank Zéró számlacsomag
  • havidíj
  • bankkártyás vásárlás
  • SMS szolgáltatás (csak az első fél évben)
  • csoportos beszedés
  • a havidíj elektronikus kivonattal ingyenes (különben +100 Ft a havidíj), továbbá havi 150 ezer forintos bejövő átutalás is kell hozzá (e nélkül +2.030 Ft a havidíj) és még havi 30.000 Ft-os bankkártyás vásárlás is szükséges a díjmentességhez (különben +180 Ft a havidíj)
FHB Bank FHB Aktív Bankszámla
  • bankkártya éves díj (csak az első évben)
  • bankkártyás vásárlás
  • a bankkártyás vásárlás díjmentességének feltétele egy 1.000 Ft értékű vásárlás a kártya kézhez kapása után
  • a havidíj semmilyen feltétellel nem lesz ingyenes, viszont 120.000 Ft jóváírás hiányában a legolcsóbb havidíj 200 Ft helyett 3.525 Ft!
GRÁNIT Bank GRÁNIT - Bajnok számlacsomag
  • havidíj
  • bankkártyás vásárlás
  • SMS szolgáltatás havidíja
  • bankkártya éves díj (csak az első évben)
  • a havidíj csak elektronikus kivonattal ingyenes (különben +300 Ft) ÉS legalább 280 ezer Ft jóváírás vagy 150 ezer forintos állandó egyenleg esetén (különben +2.990 Ft)
GRÁNIT Bank GRÁNIT - Bajnok Plusz számlacsomag
  • internetes átutalás
  • csoportos beszedés
  • bankkártyás vásárlás
  • SMS szolgáltatás havidíja
  • belföldi ATM készpénzfelvétel
  • bankkártya éves díj (csak az első évben)
  • csak a havi első 4 db belföldi ATM készpénzfelvétel ingyenes
  • a havidíj semmilyen feltétellel nem lesz ingyenes, viszont 280.000 Ft jóváírás vagy 150 ezer forintos állandó egyenleg hiányában a legolcsóbb havidíj 990 Ft helyett 2.990 Ft
OTP Bank Simple Szolgáltatáscsomag
  • havidíj
  • bankkártyás vásárlás
  • bankkártya éves díj (csak az első évben)
  • a havidíj csak elektronikus kivonattal és csak az alábbi jövedelemfeltétellel ingyenes: 4 havonta legalább 2 hónapban legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő jövedelem 35 éves korig, afelett min. 150.000 Ft. E nélkül a havidíj 722 Ft (postai kivonattal +100 vagy +111 Ft)
Raiffeisen Bank DíjNullázó Plusz Számlacsomag
  • havidíj
  • internetes eseti átutalás
  • csoportos beszedés
  • bankkártyás vásárlás
  • bankkártya éves díj (csak az első évben)
  • a havidíj havi 150.000 Ft jóváírással és elektronikus bankszámlakivonattal ingyenes, jóváírás nélkül a havidíj 1.990 Ft, papír alapú számlakivonattal +100 Ft
  • az internetes eseti átutalás csak havi 100 ezer forintig ingyenes
  • a bankkártya éves díj csak új kártyaként ingyenes az első évben, különben 2.237 Ft
Raiffeisen DíjNullázó 2.0 Számlacsomag
  • havidíj
  • csoportos beszedés
  • bankkártyás vásárlás
  • bankkártya éves díj (csak az első évben)
  • a havidíj havi 120.000 Ft jóváírással és elektronikus bankszámlakivonattal ingyenes, jóváírás nélkül a havidíj 1.390 Ft, papír alapú számlakivonattal +100 Ft
  • a bankkártya éves díj csak új kártyaként ingyenes az első évben, különben 2.500 Ft
Raiffeisen Aktivitás 2.0 Számlacsomag
  • havidíj
  • csoportos beszedés
  • bankkártyás vásárlás
  • bankkártya éves díj (csak az első évben)
  • a havidíj csak elektronikus kivonattal és legalább 4 db átutalási, csoportos beszedési, ATM készpénzfelvételi vagy bankkártyás vásárlással ingyenes havonta legalább 50 ezer forint értékben (e nélkül 1.290 Ft)
  • a bankkártya éves díj csak új kártyaként ingyenes az első évben, különben 2.500 Ft