Már nem Matyi Dezsőé az Alexandra

2014.08.19. 15:53 Módosítva: 2014.08.19. 16:08

Új cég, a Rainbow Üzletlánc Kft. veheti át a Pécsi Direkt Kft. helyét az Alexandra könyvesboltok működtetésében, ezzel titokban ki is szállt a 15 milliárdos üzletből Matyi Dezső, akinek a családja viszi tovább az Alexandra ügyeit az új cég tulajdonosaként - írja a Nol.hu.

Bár szakmai körökben már régóta téma a cégbirodalom összeomlása, most úgy tűnik, a könyvesbolthálózat zavartalanul működik tovább, csak az üzemeltető cég változott meg. Az átalakítás céginformációk szerint tíz hónapja indult meg a 2010-ben alapított cégben, amelynek akkor a vállalkozó volt felesége, Szabó Tünde, és a washingtoni bejegyzésű Rainbow Publishing LLD volt a tulajdonosa,  amelyhez a Pécsi Direkt is tartozik.

A Rainbow Üzletlánc tavaly októberben költözött a Károly körútra a birodalom többi tagjával együtt. Ezt követően vette át a cég vezetését Szabó Tünde, majd idén tavasszal új telephelyeik lettek az Alexandra könyvpaloták és más budapesti boltok is. Májusban Szabó és Matyi előző házasságukból született lánya, Alexandra és Bianka is megjelent a tulajdonosok között.

A Pécsi direktnél, amely 2012-ben 5 milliárd forint forgalmat ért el, és ezzel a magyar könyvpiac harmadát uralta, a vidéki boltok maradtak. A Rainbow Üzletlánc vélhetően kifizette a tartozásait, és lekerült a NAV végrehajtás alatt álló cégeket tartalmazó listájáról, miközben a Pécsi Direktnél viszont maradt még 11 milliárd forint adósság, ami így elég nehezen fog tudni kifizetni.

Matyi vállalta, hogy kifizeti a Pécsi Direkt tartozását

A Nol.hu cikkének megjelenése után írt az MTI arról, hogy Matyi Dezső a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöksége előtt kötelezettséget vállalt arra, hogy a részben az ő tulajdonában álló Pécsi Direkt Kft.-nek a kiadók felé fennálló tartozását az ugyancsak az érdekeltségébe tartozó Könyvbazár Kft. fogja törleszteni.