Korábban emelhetnek kamatot az USA-ban

2014.08.21. 08:09

Az amerikai jegybank (Fed) döntéshozói közül többen úgy vélik, hogy a munkapiac vártnál gyorsabb javulása és az infláció ütemesebb emelkedése az eddig tervezettnél korábbi kamatemelést indokolhat, de a többség véleménye továbbra is az, hogy a zérókamat-politika folytatódjék „egy ideig” a fő célok elérése után is – foglalta össze a Fed jegyzőkönyvet az MTI.

A jegyzőkönyv összességében inkább korábbi, mint későbbi szigorítást valószínűsít a jövő év során, miközben élesedik a vita a bizottságban, hogy mikor érdemes kezdeni a kamatemelést.

A július végi értekezleten nem változtattak a közel hatéves zérókamat-politikán, de további 10 milliárd dollárral csökkentették a mennyiségi enyhítést.

A bizottság szerint a lakáspiac csak lassan élénkül, a bérek-fizetések „csak szerényen” nőnek, de több tag úgy véli, hogy az infláció most már gyorsulhat kissé. Néhány bizottsági tag viszont úgy gondolja, hogy a gazdasági kilátások bizonytalanabbá váltak az első negyedévi GDP-csökkenés miatt, a második negyedévi növekedés dacára – olvasható a szerdán megjelent jegyzőkönyvben.