Kereskedelmi különalkura készül a kormány?

2014.08.22. 10:09

A Blikk a Külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írja, Szijjártó Péter külgazdasági miniszterhelyettes találkozót kezdeményezett Nyikolaj Fjodorov orosz agrárminiszterrel, hogy az orosz–magyar kereskedelmi kapcsolatokról tárgyaljanak.

Oroszország az EU szankcióira reagálva a magyar mezőgazdasági termékekre is behozatali tilalmat rendelt el, ami naponta 70 millió forint kárt okoz a magyar termelőknek a kimaradó export miatt.

A lap arról is beszámol, hogy a Magyar Kereskedőház Zrt. arra kapott utasítást a kormánytól, hogy minél előbb próbáljanak új exportpiacokat szerezni.

A Földművelésügyi Minisztérium is keresi a megoldást: a minisztérium államtitkára az MTI szerint arról beszélt pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, hogy azokban az országokban, amelyek beszállíthatnak Oroszországba, vélhetően hiány keletkezik, tehát a magyar termékeknek ott helye van.

Ilyen ország például Szerbia, ahol az államtitkár tájékoztatása szerint már folytak tárgyalások arról is, hogyan lehetne a meglévő mintegy 400 szerb–magyar vegyesvállalat számát emelni, hogy kellő volumenben lehessen megoldani a szállítási kérdéseket.

A magyar kormánynak van egy felelőssége, az orosz piacnak pedig van egy ínsége, nekünk pedig van nagyon sok almánk, és sok olyan mezőgazdasági termékünk, amely piacot keres

– mondta Nagy István. Arról is beszélt, hogy más országok is keresik a lehetőségeket, és ha nem lépünk időben, akkor kialakulnak Oroszország felé más utak, például Törökországból vagy Kínából.

Az államtitkár megemlítette azt is, hogy a földművelésügyi tárca vezetője két-három héten belül Moszkvában tárgyal majd az orosz mezőgazdasági miniszterrel, hogy áttekintsék a kialakult helyzetet.