Teljesen új trükk kell az államadóssághoz

2014.08.22. 07:41

Alapesetben a sok államosítás miatt nem tudjuk majd elérni év végén a 80 százalék alatti GDP-arányos államadósságot, még a tavaly év végén alkalmazott trükkökkel sem. Ezért valami újra készülnek – írja a Napi.hu és a Népszabadság.

Az MNB legfrissebb adatai szerint a bruttó államadósság június végén a GDP 85,1 százalékára kúszott fel, ezt kellene a kormány adósságszabálya és a brüsszeli szabályok miatt 79,4 százalékra csökkenteni, vagyis a hat hónap alatt majd hat százalékponttal, durván havi 300 milliárd forinttal kellene csökkenteni az államadósságot.

 

A kormány ígéretei szerint ezt teljesíteni fogják, ám a mikéntről nem közöltek részleteket, ami érthető, hisz a magasabb gazdasági növekedés mellett is meglehetősen nehéz helyzetben van e téren a kormányzat. Épp a teljesíthetőség kételye miatt inkább valószínű, hogy az őszi jogalkotási rohamban puhítanak az államadósság-szabályon, vagyis kiiktatják vagy legalább felfüggesztik az államadósság csökkentésére vonatkozó szabályokat, véli a Napi.hu.

Ahhoz, hogy a tavaly decemberi szint alá csökkenjen az államadósság, az utolsó hónapban az államadósságot 1800 milliárd forinttal kellene lecsökkenteni, vagyis a KESZ-t (a kormány jegybanknál vezetett folyószámláját) átmenetileg a válság előtti 300-500 milliárd forintos szintre kell mérsékelni. Ha ez is megtörténne – és ily módon a tavaly decemberi, 79,4 százalékos GDP-arányos szint alá lehet csökkenteni az államadósság-mutatót , az sem fenntartható, sem tartós adósságcsökkenést nem eredményezne, elég csak a paksi hitelre utalni – írja a Napi.hu.

Az ÁKK előtörlesztésre készül

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Borbély László szerint kedvező esetben már jövőre az államadósság nagyobb része lehet belföldi kézben – írta a Magyar Nemzet. 

A vezérigazgató-helyettes közölte, hogy az államadósság az első fél évben 2400 milliárd forinttal emelkedett, de ez a második fél évben esedékes jelentős visszafizetések hatására – kedvező forintárfolyam mellett – az éves finanszírozási igénynek megfelelő 1000 milliárd forintos szintre mérséklődik. 

A devizaadósság az idén az első fél évben 400 milliárd forinttal nőtt a forintgyengülés és 750 milliárd forinttal a kibocsátások miatt. A második fél évben viszont 1400 milliárd forinttal csökken a devizaadósság, így az állomány alacsonyabb lesz az év végén a tavalyinál.

Az idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, ebből 3 milliárd az év második felében. Ezt egészíti ki 1,5 milliárd euró előtörlesztés és visszavásárlás – mondta Borbély László András.

A Népszabadság szerint ahhoz, hogy a bruttó adósságrátát csökkenteni lehessen, új trükkökre is szükség lesz. Lehet a forint árfolyamát erősíteni – ekkor nyilvánvalóan kisebb lesz az adósságszám. A tartalék csökkentése is megoldás, s végső esetben „még a GDP-számokat is lehet művileg növelni” – utalt az újság az őszi szabályváltozásokra, amiről az Index itt írt korábban.