Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Nézze meg, mennyire biztonságos a környéke!

2014.08.25. 20:23
Az Otthontérkép készített egy bűnözési térképet, melyen a legfontosabb hazai településeken keresgélhetünk a lakáspiaci szempontokból legrelevánsabb bűnözési kategóriákban. A rendőrség hivatalos adatain alapuló térképen jelenleg 44 vidéki városban és Budapest összes kerületében, illetve városrészében láthatjuk a vizsgált időszakra vonatkozó kocsifeltöréseket és lopásokat, lakásbetöréseket, személy ellen elkövetett bűneseteket.

Az Otthontérkép legújabb fejlesztése alapján Siófok a bűnözéssel leginkább fertőzött magyar nagyváros. Viszont ha Budapestet kerületi bontásban vizsgáljuk, akkor az abszolút győztes a VI. kerület lett a 2013 márciusa és 2014 februárja között vizsgált, ezer főre jutó bűnesetek számában.

A pirosodó foltok jelzik utcánként a beállítható fajtájú bűncselekményeket. Részletekért kattintson!
A pirosodó foltok jelzik utcánként a beállítható fajtájú bűncselekményeket. Részletekért kattintson!
Kép: Otthontérkép

Budapesten a belváros az igazi Sin City

Legbűnösebb kerületek listája.png

A budapesti kerületek közül összességében egyértelműen a belvárosi kerületekben történik a legtöbb bűncselekmény. Ez talán nem is meglepő, hiszen hétköznap és hétvégén is ezen a területen sűrűsödik a nappali és az éjszakai élet, illetve a turisták is leginkább ezekben a városrészekben fordulnak meg a legnagyobb számban. A listát a VI. kerület vezeti az V. és a VIII. kerület előtt, majd leszakadva követi őket a IX. kerület, és így tovább.

A legkevesebb bűncselekményt Pest külső részein, a XVI., a XVII. és a XVIII. kerületben regisztrálta a rendőrség. A legkevesebb és legtöbb bűncselekménnyel rendelkező kerületek között mintegy százszoros a különbség – igaz, csak a bejelentett bűncselekményekről lehet információja a rendőrségnek.

Oda érdemes menni lopni, ahol sokan vannak

A vizsgált vidéki városok közül Siófokon történt magasan a legtöbb bűncselekmény ezer lakosra vetítve, több mint 78 darab . Budapest egészét vizsgálva ez a szám alig több, mint 50. A legnagyobb balatoni településen több mint 1900 bűncselekményt regisztráltak tavaly március és és idén február között. Ugyanez a mutató a budapesti agglomerációhoz tartozó Piliscsabán alig haladja meg a 8 esetet ezer lakosonként. Siófokon a kiemelkedő turizmus miatt nyaranta megsokszorozódik a településen élők száma, így nem is csoda, hogy a jellemzően a lopásokra specializálódott bűnözők egyik legfontosabb bázisa.

Ha eltekintünk a két véglettől, és csak a nagyobb lélekszámú megyei jogú városokat vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy ezer lakosra vetítve közel 38 bűnesettel Szolnok vezeti az összesített listát, míg a legbékésebb városunknak Sopron számít a maga kevesebb mint 17 bűncselekményével ezer lakosonként.

Szigetszentmiklós a betörők Mekkája

A lakáspiaci szempontból leginkább érdekes kategória tekintetében, vagyis a lakásbetörések statisztikájában Szigetszentmiklós teljesített a legrosszabbul a vizsgált időszakban. Itt 1,15 betörés jutott ezer lakosra.

lakásbetörések

Budakeszin volt viszont a legnagyobb biztonságban a fűnyíró: a vizsgált vidéki települések között az ezer főre jutó betörések száma itt volt a legalacsonyabb (0,07) . A nagyobb megyei jogú városok összehasonlításában ezúttal Eger mutatója a legrosszabb közel 1 – pontosabban 0,96 – esettel, míg Sopron ezen a téren is a jó értelemben vett győztes az alig több mint 0,1 (0,11) esettel ezer lakosára lebontva.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!