Jó napot, hozhatunk egy kis atomot?

2014.08.25. 16:51

Bács-Kiskun megyében kezdődött, Tolna megyében folytatódik az a 3D szeizmikus méréssorozat, ami a majdani atomerőművi blokkok telephely-vizsgálati programjának része. Mesterségesen keltett rezgésekkel vizsgálják a terület tulajdonságait – számoltak be sajtótájékoztatón az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. szakemberei.

Az új atomerőművi blokkok létesítéséhez vizsgálatok és engedélyek sorára van szükség, ezért kell vizsgálni, melyik veszélynek mennyire vannak kitéve a helyszínek. A földrengésveszély meghatározásának alapfeltétele a földkéreg ismerete, ezt szolgálják a 3D szeizmikus mérések.

A tervezett blokkok telephelyének 12 kilométeres körzetét érinti a vizsgálat, amely során rezgésérzékelőket helyeznek ki a talajra, majd úgynevezett önjáró vibrátor járművekkel, ha ez nem lehet kisebb robbantásokkal, rezgéseket keltenek. Az ennek nyomán keletkező rezgéshullámok a mélyből visszaverődve értékes információkat szolgáltatnak a talaj és a mély kőzetek rétegtani, illetve tektonikai viszonyairól.

A művelet a lakosságra nem jelent veszélyt,

állítják a projekt nevében beszélők, az épületek 50 méteres körzetében nem keltenek rezgéseket a károk elkerülése érdekében, a termőföldeken keletkezett kár megtérítésére az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. tartalékot képzett. Csak „legkisebb, elkerülhetetlen” károk keletkezzenek. Ezt a tulajdonosokkal egyeztetve térítik meg.

A földtulajdonosok és földhasználók a vizsgálatról előzetes tájékoztatást kaptak, egy ingyenesen hívható zöld számon és lakossági fórumon is érdeklődhetnek. Az előkészítés augusztus 1-jén, a konkrét munka 21-én kezdődött Bács-Kiskun megyében. Tolna megyében a kutatások előkészítését augusztus 28-án, a munkákat szeptember 10-én kezdik el.