Összeurópai munkanélküli segély jöhet

2014.08.25. 17:38

Az utolsó bejelentett bér 40 százalékára rúgó, féléves általános munkanélküli segély kialakításán dolgozik az EU, írja a Die Welt. Pontosabban épp az Andor Lászlóhoz tartozó terület javasolja ezt, ő ugyanis a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős uniós biztosunk.

Ez nem venné át egészen a tagországok munkanélküliségi támogatásit, csak néhány alapvető funkcióját. A tagországok emellett saját költségvetésükből ezt kiegészíthetnék vagy meghosszabbíthatnák. Az alapot az eurózóna országainak adóbevételeiből finanszíroznák.

Az eurózóna országai így kisimítanák a az egyes országok munkanélküliségéből adódó terheket. Emellett valamelyest stabilizálhatná is a térséget, hiszen anticiklus hatású lehet, ami azt jelenti, hogy válságban jól jön, felívelő szakaszban viszont kissé visszafoghatja az országok növekedését.

A tervet a lap szerint Olaszország és Franciaország támogatja, a német Foglalkoztáskutató Intézet (IAB) szerint pedig a legnagyobb haszonélvezője Spanyolország, másodsorban Olaszország lehetne. Ha az európai munkanélküli segély mértéke 50 százalék lenne, akkor 2006 és 2011 közötti munkanélküliségi adatokat figyelembe véve, az európai befizetés és a nemzeti kiegészítés együttesen 20 milliárd euróba kerülne Németországnak, ami az európai munkanélküliségi alap közel harmadát tenné ki.

Andor szerint ugyanakkor nem főleg Németországot terhelné egy ilyen ötlet, és nem csak a leszakadóban lévő dél-európai országok lennének a haszonélvezői. Szerinte mindenkinek jól jönne, mert azok az országok is nagyobb biztonságban lennének a válság hatásaitól, akiknél most magasabb a foglalkoztatás.