Az MNB mostantól előírja, hogyan adósodhatunk el

2014.08.27. 09:34

"A túlzott lakossági eladósodás és a devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása érdekében" új szabályozást vezet be az MNB, derült ki a szerdai közleményből. Jön a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM), ezek lesznek az új adósságfék-szabályozást fő pillérei januártól.

Bemutatkozik a JTM és HFM

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket.

Forinthiteleknél alapesetben 50 százalék, magas jövedelműeknél (akik 400 ezer forintnál többet keresnek) 60 százalék lesz a JTM. Devizahiteleknél jóval szigorúbbak lesznek a korlátok.

A hitelfedezeti mutató (HFM) a fedezett hiteleknél - ilyenek például a jelzáloghitelek - a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát.

Itt gyakorlatilag a jelenleg hatályos előírásokat vette át az MNB: a jelzáloghiteleknél forintban 80, euróban 50, egyéb devizában 35 százalék, a gépjárműhiteleknél ugyanez 75, 45, illetve 30 százalék. A pénzügyi lízingre 5 százalékponttal magasabb hitelfedezeti korlátokat lehet alkalmazni.

Maximális jövedelemarányos törlesztőrészlet és hitelfedezeti arányok:

   HUF EUR Egyéb deviza
Jövedelemarányos-törlesztőrészlet mutató 400 ezer forint havi jövedelem alatt 50% 25% 10%
400 ezer forint havi jövedelem, vagy afölött 60% 30% 15%
Hitelfedezeti arány* Jelzáloghitelre 80% 50% 35%
Gépjárműhitelre 75% 45% 30%

Fontos változás lesz az is, hogy a jövőben csak a legális nettó jövedelmeinket vehetik majd figyelembe a bankok, a szürkegazdaságból származó pénzeket már tilos lesz.

M-a-k-r-o-p-r-u-d-e-n-c-i-á-l-i-s

Az MNB megjegyzi, hogy ugyan a mostani helyzethez képest ez nem jelent túl nagy változást, de ha fokozódna a lakossági hitelfelvétel, akkor közbelépnek: az adósságfék alkalmazásával korlátozzák a hitelkiáramlást. Ez a makroprudenciális eszköztárának része egyébként.