Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Így néz ki az új forint, már holnaptól hivatalos az új tízezres

2014.09.01. 10:00

Nem lesz Wass Albert, sem Feszty-körkép, sem sámándob az új forintbankjegyeken: az MNB pusztán továbbfejleszti a most forgalomban lévő bankjegyeket, fokozatosan 2018-ig – derült ki a jegybank hétfői sajtótájékoztatóján.

Az MNB tájékoztatóját itt töltheti le pdf-ben az összes új címletről, itt pedig a tízezresről. Itt pedig a jegybank gyakran ismételt kérdés-válaszai.

Milyen lesz a magyar készpénz? Ez mindenkit érdekel! Ha valamivel mindennap kapcsolatba kerülünk, az a készpénz

– találta a fején a szöget Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke bevezetőjében. Mint elmondta, a beavatkozások nem csak „plasztikai sebészet eszközeihez hasonlatosak”, annál sokkal mélyebbek, fontosabbak. A több évig tartó megújulási folyamat mottója:

Fejlődés és tradíció

, mondta Gerhardt, mivel „választ kell adni az új kihívásokra”, de ezt csak „hagyományainkra építve adhatjuk meg sikeresen". Kiderült:

 • Nem lesz új címlet, és a portrék cseréje nem is merült fel,
 • 2018-ig megújul az összes mostani papírpénz, és
 • az új tízezres is megtartja „a nem avuló értékeket, amit az készpénz évtizedes grafikai tradíciói képviselnek”, így hátoldalán marad a „szakrális erőt is képviselő esztergomi látkép”.

Mádi László korábbi fideszes képviselő, aki már az MNB készpénz-logisztikai osztályának vezetője, arról beszélt, hogy a forint hamisítás elleni védelme újra a nemzetközi élvonalba kerül a változtatások után.

Mádi elmondta, 15-20 milliárd forintra becslik a csere nettó költségét. De ennek a nagyja egyébként is jelentkezett volna, pusztán az amortizáció miatt. Az MNB szakértője szerint egyébként a tervezésnek nem volt érdemi költsége, a próbanyomtatásnak pedig tízmilliós költsége volt.

Egyébként összesen közel 3500 milliárd forintot fognak lecserélni, a legfrissebb számok szerint ennyi készpénz van forgalomban – ami több, mint az éves GDP tíz százaléka.

Vannak társadalmi csoportok, akik szeretik a készpénzt, mert annak nincs nyoma

– mondta egyébként Gerhardt Ferenc, és hozzátette viccből, hogy ha a forint lesz a világ gengsztereinek tartalékvalutája a dollár helyett, akkor éjjel-nappal készpénzt fognak gyártani. Ezt azzal összefüggésben mondta, hogy az MNB-nek nincs eszköze a készpénzállomány csökkentésére, hiába lenne ez nemzetgazdasági szempontból kedvező.

Már holnaptól

A folyamat első lépéseként a megújított tízezres már szeptember 2-án hivatalos fizetőeszköz lesz, várhatóan decemberben jelenik meg a forgalomban, és 2015-ben terjed el széles körben.

A most forgalomban lévő tízezresek bevonásáról később dönt a jegybank.

Újdonságok a tízezresen:

 • Hologramfólia
 • Rejtett kép
 • Színváltó nyomat (OVI)
 • Tapinthatóság
 • Mikroírás
 • Irizáló nyomat
 • Biztonsági szál
 • Vízjel
 • Illeszkedőjel
 • UV-motívumok
 • Jelzőrostok
 • Sorozatszám

Az MNB közleménye szerint a jegybankok jellemzően 10-15 évente bocsátanak ki megújult címleteket. Mivel a mostani papírpénzeket 1997 és 2001 között bocsátották ki, ezért időszerű a megújításuk. Az MNB szerint jobban védik majd a hamisítást, és az ATM-ek is könnyebben kezelik majd az új pénzeket.

Érdekes viszont, hogy a hamisítások most sem okoznak akkora kárt, ismerte el az MNB: nemzetgazdasági szinten évi mindössze harmincmillió forintról van szó.

Mi lesz az euróval?

Következtetést bármiből le lehet vonni – válaszolta Gerhardt Ferenc arra kérdésre, hogy mire lehet következtetni az eurózóna-tagságra a készpénzek cseréjéből. Az alelnök megállapította, fontos, hogy nincs hivatalos céldátum az eurócsatlakozásra, de „a jelenlegi készpénzállomány felújítását ettől függetlenül el kell kezdeni, mert valamivel fizetni kell”.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!