Matolcsyék szigorítanák a Btk.-t a Fortress-ügy miatt

2014.09.03. 13:48

A jegybank megfontolja, hogy kezdeményezi a Btk. módosítását, közölte az MNB, miután huszonnégy civil szervezettel egyeztetett a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Fórumon.

A meghívottak között volt minden, a jegybank által ismert civil intézmény, amelynek tevékenysége a pénzügyi fogyasztóvédelemhez kötődik, így 24 nonprofit szervezet 29 résztvevője képviseltette magát. A civil szférával való stratégiai együttműködés pontjait feltérképezve az MNB bemutatta a Pénzügyi Békéltető Testület és a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ működését.

A Civil Fórum tapasztalatai alapján – a fogyasztói tájékoztatás kiterjesztése érdekében – a jegybank további egyeztetéseket tervez a civil szervezetekkel egy közös, az együttműködést és információáramlást segítő hálózat kiépítéséről. A tájékoztatási rendszer létrejöttével a fogyasztók több oldalról értesülhetnek lehetőségeikről, jogaikról, és a pénzügyi fogyasztóvédelmet érintő aktuális, fontos információkról.

A formálódó országos fogyasztóvédelmi civil háló céljai között szerepel a megelőzésre törekvés és a közös, teljes körű fogyasztói tájékoztatás. Az ennek kapcsán meghirdetett Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Háló pályázat (Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Hálót épít ki a jegybank) eredményeiről az MNB igazgatóságának döntését követően ad majd tájékoztatást az MNB.

A Civil Fórum résztvevői a Fortress-ügy kapcsán áttekintették a jogosulatlan szolgáltatókkal kapcsolatos jegybanki intézkedéseket és feladatokat is. A Fortress-hez hasonló esetek jövőbeni elkerülése érdekében az MNB megfontolja, hogy a büntető törvénykönyvre (Btk.) vonatkozó jogszabály-módosítási kezdeményezéssel éljen a jogalkotó felé. Ennek célja, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzője cselekményével arányosan, a jelenleginél szigorúbb büntetőjogi következményekkel szembesüljön, különösen, ha az MNB tiltó döntése ellenére is folytatja jogszabálysértő tevékenységét.