NFM: Új szénbánya nyílhat Magyarországon

2014.09.04. 15:50

A kormány számol a bányászattal, ezért kiemelt hangsúlyt fektet a fejlődési lehetőségek vizsgálatára, a tervek között szénbánya nyitása is szerepel, mondta Aradszky András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős államtitkára csütörtökön Oroszlányban, a 64. Bányásznap központi ünnepségén.

A tárca már elkezdte a bányászati koncessziók kiírását, a Mol és partnere több területen kapott engedélyt szénhidrogén és geotermikus energia kutatására. Az újabb koncessziós pályázatok között szénbánya megnyitását célzó is szerepelhet, mondta.

Szerinte Oroszlány közelében található márkushegyi bányában az előzetes ütemezésnek megfelelően 2014 december 31-én megszűnik a széntermelés, de azt mondta, "aknaszájnál szenet nem hagyunk", vagyis a gazdaságosan kitermelhető szenet a felszínre hozzák Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányájából.

A bányához kapcsolódó Vértesi Erőmű 2013-tól 42,3 milliárd forintot kapott a működés veszteségeinek pótlására, a társadalmi és regionális problémák enyhítésére. Több mint 10 milliárd forint az átképzési programokra, előrehozott nyugdíjakra és végkielégítésekre rendelkezésre álló keret.