Új vezető szanálja majd a bankokat

2014.09.10. 13:38

Az MNB az idén tulajdonába került Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN Kft.) élére új vezetőt nevezett ki. Ez a végzi – korábbi nevén Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. – a pénzügyi vállalatok felszámolását az új törvények szerint.

A cégnek az új jogszabályi jogszabályi környezetben komoly feladatai lesznek, ezért kell megújítani, indokolt az MNB. Az új vezető Kászpári Anita lesz, aki korábban az MNB főosztályvezetőjekent, az előtt pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetőjeként dolgozott.

Az Európai Parlament és a Tanács a hitelintézetek és befektetési vállalkozások helyreállítását és szanálását célzó keretrendszer létrehozásáról szóló 2014/59/EU irányelve 2014. július 2. napján lépett hatályba. Magyarország az EU-tagok közül élen járt az uniós irányelv átültetetésében - az implementációs folyamat az uniós jogalkotással párhuzamosan zajlott - így 2014. július 4-én az Országgyűlés el is fogadta a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló 2014. évi XXXVII. törvényt.